/ -Џуди Рајзинг Рајнке
03/02/2022 u 08:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рајзинг Рајнке поводом ситуације у Украјини: Дипломатиjа изнад рата, истина изнад лажи

Циљеви САД су jедноставни. Стоjимо уз наше савезнике и партнере у подршци европскоj кохезиjи, jачању нашег трансатлантског односа и оснаживању демократских држава и институциjа, каже Рајзинг Рајнке

Свиjет посматра руски образац ничим изазване агресиjе према Украjини. Руски поступци приjетња су не само Украjини него и Европи и, на правилима заснованом, међународном поретку. Циљеви Сjедињених Држава су jедноставни. Стоjимо уз наше савезнике и партнере у подршци европскоj кохезиjи, jачању нашег трансатлантског односа и оснаживању демократских држава и институциjа. Чинимо то како бисмо побољшали живот грађана и Сjедињених Држава и Црне Горе.

И то радимо заjедно. Амерички државни секретар Ентони Блинкен био jе кристално jасан: Сjедињене Државе неће преговарати о Европи без Европе. Нећемо преговарати о Украjини без Украjине.

Током посљедње двиjе децениjе Русиjа jе извршила инвазиjу на двиjе сусjедне земље, миjешала се у туђе изборе, користила хемиjско оружjе за спровођење атентата на страном тлу, користила испоруке гаса као политичко оруђе и прекршила међународне споразуме о контроли наоружања.

Након што су 2014. године милиони Украjинаца протестовали у залагању за демократску будућност, Русиjа jе произвела кризу, напала и окупирала украjинску териториjу на Криму, те оркестрирала рат у источноj Украjини са руским особљем и оружаним групама коjе води, обучава, снабдиjева и финансира. Оваj рат jе однио више од 14.000 украjинских живота. Русиjа и данас наставља окупациjу диjелова Грузиjе и Украjине и ниjе испунила обавезу повлачења своjих снага из Молдавиjе. А сада акциjе Русиjе, укључуjући гомилање више од 100.000 воjника на украjинскоj граници, ствараjу нову кризу не само за Украjину већ и за циjелу Европу.

Дипломатски пут пружа jедино траjно рjешење за све

Сjедињене Државе желе да наставе изградњу међународне коалициjе партнера у Европи и изван ње коjи ову приjетњу виде jасним очима. Наши приjатељи у Црноj Гори су такође веома важни за оваj напор. Наше заjедничко трансатлантско jединство и одлучност наjефикасниjе су оруђе коjе имамо у борби против руске агресиjе. Посвећени смо дипломатиjи и jасно смо ставили до знања да дипломатски пут пружа jедино траjно рjешење за све.

Међутим, ако Русиjа одабере други пут и спроведе даљу инвазиjу Украjине, спремни смо и усклађени с нашим партнерима и савезницима да наметнемо огромне посљедице Русиjи, што су недавно потврдили Г7, ЕУ и НАТО. То би биле значаjне санкциjе – финансиjске, економске и друге коjе нисмо уводили у прошлости. Такође бисмо колико jе потребно поjачали одбрану Украjине и НАТО-а, управо оно што Путин тврди да не жели.

Руска приjетња Украjини jе приjетња демократским вриjедностима свугдjе. Американци и грађани Црне Горе мораjу стати заjедно с Украjином како би осигурали слободну и стабилну Европу.

Предсjедник Путин неискрено оптужуjе Украjину за ничим изазвано руско воjно груписање. Али положаj украjинских воjних снага и НАТО савез увиjек су били искључиво одбрамбене природе. За разлику од Русиjе, Украjина се придржавала своjих обавеза према споразумима из Минска, коjи су били осмишљени како би обезбиjедили прекид ватре у Донбасу. Оно чега се Путин заиста боjи jесте да ће демократске вриjедности и остваривање људских права наставити да постепено нагризаjу његову власт.

Сjедињене Државе и Црна Гора посвећене су подршци суверенитету и териториjалном интегритету Украjине. Заjедно с нашим савезницима и партнерима помоћи ћемо Украjини у њеним настоjањима да се одбрани од даље руске агресиjе. Наставићемо да подржавамо напоре Украjине да унаприjеди демократске и антикорупциjске реформе и обнови и осигура своjе међународно признате границе.

Као што jе секретар Блинкен рекао у Берлину 20. jануара, овдjе jе много тога на коцки. Говоримо о будућности Украjине, истина, али и о принципима коjи су свиjет децениjама чинили сигурниjим и стабилниjим.

Дубоко смо укључени у то што се догађа у Украjини jер поштуjемо принципе коjи подржаваjу међународни мир и безбjедност: да се границе и териториjални интегритет државе не могу промиjенити силом и да jе право држава да саме доносе одлуке и саме одређуjу своjу будућност. Допустити Русиjи да некажњено крши та правила послало би поруку другима широм свиjета да ти принципи ниjесу обавезуjући.

Џуди Раjзинг Раjнке (Ауторка је америчка амбасадорка у Црноj Гори)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:40