/ - Фото: УРА
08/05/2022 u 11:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ракчевић увјерен: Подгорица ће бити климатски неутрална до 2030. године

Потенцијали које наш град има су огромни, а само их морамо искористити на прави начин, указао је Ракчевић на конференцији

Предсједник подгоричке УРЕ и одборник у Скупштини Главног града Лука Ракчевић, на позив Зелених Европе, присуствовао је европској конференцији "Отпорни градови"  у Валенсији, поручивши да ће Подгорица бити климатски неутрална до 2030. године. 

-Подгорица мора користити позитивна искуства других европских градова, посебно оних сличне величине, по питању рјешавања проблема у саобраћају, другачијег урбаног планирања, повећања енергетске ефикасности и веће инклузивности. Потребно је само мало знања и добре воље, да се позитивне праксе примијене и у нашем граду- указао је Ракчевић након конференције.

Он је најавио да ће се, након локалних избора, Подгорица придружити европском пројекту "100 климатски неутралних и паметних градова до 2030. године", како би у пракси примијенили европске политике, паралелно са процесом приступања Црне Горе Европској унији (ЕУ).

-Одмах након локалних избора, Подгорица мора добити визију развоја до 2030. године, која ће почивати на одрживој урбаној мобилности, новом и сређеном електричном јавном превозу, соларној и вјетро енергији, другачијем урбаном планирању, ширењу зелених површина и другим важним приоритетима. Потенцијали које наш град има су огромни, а само их морамо искористити на прави начин- указао је Ракчевић на конференцији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:19