Nikola Rakočević / - SCREENSHOT/ FACEBOOK
01/04/2024 u 13:21 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rakočević: CEDIS je uništeno preduzeće, SDT na potezu

Vlast je uništila elektroenergetski sistem, a naveo je poslanik DPS-a

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević je saopštio da je stanje u elektroenergetskom sektoru prema izvještaju DRI je veoma problematično i da je vlast uništila elektroenergetski sistem.

- Kada u državi uništite elektroenergetski sektor tada urušavate ekonomiju - saopštio je Rakočević.

Kada urušite ekonomiju države onda je država na koljenima, dodao je čelnik DPS-a na konferenciji za štampu održanoj u Skupštini Crne Gore. 

- Državna revizorska institucija je dala svoj izvještaj i u skladu sa tim izvještajem, treba punih sedam godina odgovornog poslovanja u CEDIS-u, da bi CEDIS došao na zelenu granu. Podsjećanja radi, državna revizorska institucija je dala dvostruko negativno mišljenje o radu CEDIS-a za 2022. godinu - kazao je on.

On je naglasio da podaci govore da je za vrijeme DPS vlasti, 2019. godine, dobitak CEDIS-a bio 1,5 miliona eura, a 2022.  CEDIS ima gubitak od 11 miliona eura.

- Pritom, sakrivenih 3,2 miliona eura gubitka, posšlo u porez državi, što je krivično djelo. Za bruto plate 2019. godine trebalo je 25 miliona eura, 2022. godine 31 miliona eura - kazao je Rakočević.

On je navodno loše stranje u CEDIS-u ilustrovao i podatkom da je broj zaposlenih 2019. bio 1.325, dok je sada veći za skoro 300 novih radnih mjesta, odnosno 1620.

Kako je, kazao je on, DRI istakla, i javne nabavke su sporne u poslovanju CEDIS-a.

- Treća problematična stvar su javne nabavke. Dakle sprovodene su tzv. jednostavne nabavke. Šta to znači? Da su sprovodili nabavke bez tendera i bez zakona javnih nabavki. Da bi sebi, bliskim kompanijama i preduzećima, davale poslove izbjegavajući konkurenciju na javnim pozivima. Eto, to su radili u CEDIS-u - saopštio ej Rakočević

On je dodao da je najvjerovatnije usvojena inicijativa Instituta alternativa, po kojoj će se poslovanjem CEDIS-a baviti budžetska inspekcija, koja će provjeriti navode iz izvještaja DRI.  

Umjesto da budu kažnjeni za navodno katarofalno poslovanje, oni koji su bili na rukovodećim pozicijama u CEDIS-u, su nagrađeni, kazao je Rakočević, 

- Umjesto da budu sankcionisani, oni su  poslati u odbor direktora da vrše nadzor u prikrivanju tragova i zloupotreba koje su napravili za prethodne tri godine. To je nama naša meritokratija aktualne vlade dala. SDT na potezu - kazao je on.

ON je dodao da DPS poziva tužilaštvo da u što hitnijem periodu obavijesti javnost o poslovanju u CEDIS-u.

Komentarišući rezultate ispitivanja javnog mnjenja Rakočević je kazao da uprkos pritiscima sa različitih strana, DPS je pojedinačno najpopularnija stranka što govori da da se u ovoj stranci rade dobro.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:49