/ - FOTO: RTCG
30/06/2022 u 21:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Rakočević: Ovakav ugovor neće biti potpisan; Konatar: URA spremna da ponese odgovornost

Funkcioner SDP-a Bojan Zeković je kazao da nije tačno da je Nacrt Temeljnog ugovora sa SPC identičan s ugovorima sa drugim vjerskim zajednicama

Nacrt Temeljnog ugovora sa SPC koji je juče objavila Vlada Crne Gore nije igovor koji će biti potpisan, nego početna osnova za razgovor kojim će se doći do finalnog teksta, ocijenio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Nikola Rakočević je u emisiji "Argumenti" Televizije Crne Gore kazao da je druge teme više zaslužuju da budu u fokusu od Temeljnog ugovora sa SPC.

On je rekao da ugovor mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima i u interesu države Crne Gore.

"Dobro je da SPC želi da potpise ugovorom da se podredi pravnom sistemu Crne Gore", naveo je Rakočević.

On je naveo da su u DPS-u saglasni da se potpiše ugovor nakon što se otvori javna rasprava, kada stručna javnost da mišljenje.

"Nacrt koji smo vidjeli je samo početna osnova za razgovor, a ne ugovor koji će biti potpisan. DPS nije saglasan sa sadržinom nacrta ugovora. Ali, itekako smatramo da je za crnogorsko driuštvo dobro da se vodi razgovor i da se kroz razgovor dođe do rješenja koja će štititi državne interese", rekoa je Rakočević.

On je rekoa da ugovor kakav je predstavljen ne može biti potpisan.

"U pregovorima za formiranje manjinske vlade smo postigli dogovor o izmjeni Poslovnika Vlade Crne Gore, da se važne političke teme o društvenog značaja donose kvalifikovanom većinom", navaeo je Rakočević, uz očekivanje da predstavnici suverenističkih partija u Vladi ne prstanu na takav ugovor.

Funkcioner SDP-a Bojan Zeković je kazao da nije tačno da je Nacrt Temeljnog ugovora sa SPC identičan s ugovorima sa drugim vjerskim zajednicama.

"Čak i da jeste, a nije, veoma je suštinski različit, jer nemamo istovrsnu poziciju ostalih vjerskih zajednica", naveo je Zeković.

On je poručio da treba vidjeti šta su prioriteti - Evropska unija ili Otvoreni Balkan, pregovori sa EU ili sa SPC.

"Kroz to jasno svako od nas pokazuje šta su mu prioriteti. Mi emo sjutra inicirati u parlamentu otvaranje dijaloga oko izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Ako neko želi da mimo dogovora prioritet svog rada stavi u ispunjavanje nekih preuzetih obaveza, služenju nekom drugom, to nije dio našeg dogovora", istakao je Zeković.

On je kazao da Vlada sa ovakvim deficitom političkim legitimiteta, gdje partije imaju više ministara nego poslanika, ne treba da rješava stvari koje nisu prioritet građana.

"Ako Vlada ne bude ostavrivala ono što je naš zajendički dogovr, neće imati našu podršku", poručio je Zeković i pojasnio da ne misli samo na ugovor sa SPC nego i na postavljanje kadrova DF "po dubini" i kadrova koji su osuđeni za neka krivična djela.

"Ako to bude politika ove Vlade, ona nema smisla da postoji. Mi smo najavili da ćemo tražiti skraćenje mandata ako za to u parlamentu bude većina za to", dodao je Zeković.

Slaven Radunović iz DF-a je rekao da je cilj ministara Ranka Krivokapića i Raška Konjevića je da se ne poptiše Temeljni ugovor sa SPC.

"Ko je natjerao Abazovića da prihavti dva člana Vlade iz SDP-a ne znam, ali oni rade dobar posao za DPS", rekao je Radunović, uz ocjenu da je Temeljeni ugovor samo uređivanje odnosa između crkve i države.

Poslanik GP URA Miloš Konatar je kazao da se o pitanjima kao što je Temeljni ugovor i Otvoreni Balkana mora razgovarati hladne glave i gledati šta je interes građana i države.

"Za te interese URA je spremna da ponese svu odgovornost. U Crnoj Gori se često oko nekih pitanja opredjeljujemo se na osnovu emocija, a ja pozivam da se opredjeljujemo na osnovu argumenata", poručio je Konatar.

On je naveo da se pitanje ugovora sa SPC nalazi među agendom 43. Vlade.

"To se pitanje tretira najmanje od 2012, godine. Rekli smo da crkvu moramo da uvedemo u pravni okvir države", rekao je Konatar.

Istakao je da je zadatak ove Vlade da rješava pitanja i miče ih sa dnevnog reda.

"Ništa se neće potpisati što nije u skladu sa interesima Crne Gore", poručio je Konatar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
10. avgust 2022 17:19