Фото: Скриншот
01/10/2021 u 13:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ракочевић: Спајић понудио бајковита обећања, припрема се за изборну кампању

Ракочевић је поручио да су мјере у оквиру тзв. Маршаловог плана, за који каже да је правилније назвати Капларовим планом, огољени популизам и економски нонсенс

Најављене мјере министра финансија Милојка Спајића су само памфлет његове политичке партије у оснивању, рекао је Никола Ракочевић, члан Предсједништва и посланик ДПС у Скупштини Црне Горе, и нагласио да су чланови Владе очигледно свјесни да ће ускоро морати на изборе, па су из тог разлога већ кренули у популистичку маркетинг кампању, иако знају да списак лијепих жеља које најављују срећом неће ни бити у прилици да спроводе.

Ракочевић је поручио да су мјере у оквиру тзв. Маршаловог плана, за који каже да је правилније назвати Капларовим планом, огољени популизам и економски нонсенс.

-Министар није понудио нити једну анализу како планира обезбиједити обећана средства ако нема плана повећања продуктивности, нема говора о инвестицијама и новим приходима, напротив, растјерују стране, а обесхрабрује домаће инвеститоре повећањем намета, акциза и пореза- навео је он.

Ракочевић сматра да министар финансија није понудио нови извор прихода за цца 220 милиона еура колико се одриче, према плану министарства, од доприноса за здравствено осигурање, ниједну анализу, а исувише неодрживих обећања.

Такође, става је да умјесто бајковитих обећања тренутна Влада је требала објаснити грађанима шта су радили годину дана, као и са каквим резултатима траже да им се вјерује.

У свом обраћању посланик ДПС се осврнуо на конкретне податке и изнио подужи списак који указује на резултат рада ове Владе.

-Рекордно, нетранспарентно и тајно задужење, јавни дуг повећан са 3,6 милијарде на 4,1 милијарду осјетан раст цијена основних животних намирница, чак до 70 одсто, цијена горива која је порасла за преко 20 одсто, незапосленост која је већа за 26 одсто, драстичан пад директних страних инвестиција, рекордан износ депозита у банкама – са 3,1 на 3,8 милијарди еура, што како констатује значи да грађани држе новац у банкама, а не инвестирају због неповјерења у тренутну владу и њихову непредвидиву економску политику-сматра  Ракочевић.

Према његовом мишљењу један од примјера лоших потеза ове Владе је и Аир Монтенегро који је како каже са најављених 0 еура основан са преко 30 милиона и већ послује са губицима, али и неколико вриједних инвеститора који су истјерани и бројна затворена радна мјеста.

-У сваком случају, очигледно је да се чланови Владе припремају за изборну кампању, ангажовали су маркетинг агенцију, а ГП УРА је добио јасан сигнал да ова Влада није нестраначка, нити су њени чланову експерти, већ политичари – и то популисти-поручио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 12:23