Edi Rama i Dritan Abazović / screensghot Facebook
17/01/2023 u 14:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama: Privilegija je družiti se sa Abazovićem, političkim fenomenom na Zapadnom Balkanu

Abazović je zahvaljujući djelovanju uspio da se odvaži na nešto za što ne znam da se iko drugi usudio, da stvori politički pokret koji je van etničkog koncepta

Predsjednik Albanije Edi Rama kazao je da je zaista privilegovan da sebe može nazvati prijateljem Dritana Abazovića.

- Privilegija je družiti se sa osobom koja je fenomen u balkanskoj politici, i to vrlo poseban fenomen, neuporedev sa bilo kim.  I to mogu reći ne samo što je doktor nauka već zato što je zahvaljujući djelovanju uspio da se odvaži na nešto za što ne znam da se iko drugi usudio, da stvori politički pokret koji je van etničkog koncepta. Pokret koji je uspješan i, pravo da vam kažem, prevazišao je vjekovne predrasude i međusobne podjele kako bi se stvorio prostor  u kome ljudi, bez obzira na etničku pripadnost, žive zajedno kao građani - kazao je Rama.

Rama kaže da Dritan, kroz svoje djelovanje, spaja etiku, svoj etički osjećaj prema društvu, društvenim problemima i budućnosti, prevazilazeći podjele i gradeći most (alb. URA) kako se njegov pokret zove, jer za njega to nijepolitička partija već pokret.

- Kreativno jezgro za koje se nadam da će preživjeti vrijeme i postati primjer drugima na drugim teritorijama gdje se suživot između etničkih grupa već dugo doživljava konsoliduje kao suživot između suprotnosti. U međuvremenu, Dritan predlaže koegzistenciju kao zajednicu komplementarnih sila, a koja stvara moć - kazao je Rama.

On ističe da se radi o teškom procesu sa generalno skromnim rezultatima, ali se u dobu globalizacije proces još više iskomplikovao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:58