/ ilustracija foto
25/12/2022 u 11:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raspisan novi javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda

Za sudiju Ustavnog suda, kako se navodi u javnom pozivu, bira se osoba iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci

Ustavni odbor raspisao je novi javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore, a rok za podnošenje prijava je 15 dana, objavljeno je danas na sajtu Skupštine.

Za sudiju Ustavnog suda, kako se navodi u javnom pozivu, bira se osoba iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Kandidat mora da bude crnogorski državljanin, da je zdravstveno sposoban za obavljanje poslova, da ima propisan nivo kvalifikacije obrazovanja i položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit.

Rok za podnošenje prijave je 15 dana od objavljivanja javnog poziva.

Ustavni sud ima sedam sudija, koje bira Skupština Crne Gore na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Trenutno Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i više od tri mjeseca nema kvorum za odlučivanje.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko o četiri predložena kandidata nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:55