/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
21/03/2023 u 16:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raste podrška članstvu u NATO

Većina građana Crne Gore, 55 odsto smatra da članstvo u NATO-u čini manje vjerovatnim da neka strana nacija napadne našu zemlju, dok 31% misli suprotno

Većina građana zemalja članica Alijanse bi glasala da njihova zemlja ostane članica NATO-a na referendumu (70%), što je značajno povećanje u poređenju sa 2021. (62%), javlja TVCG prenosi portal RTCG

Na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO savezu, 48 odsto građana bi podržalo ostanak Crne Gore u Alijansi, dok bi 32 posto glasalo protiv, navodi se u istraživanju o percepciji građana o NATO-u, objavljenom u okviru Godišnjeg NATO izvještaja.

Da saveznici treba da brane njihovu zemlju ukoliko je napadnuta smatra 75 posto građana NATO saveznica, dok njih 69 odsto ocjenjuje da bi njihova zemlja trebalo da brani druge saveznice ukoliko budu napadnute.

Većina građana Crne Gore, 55 odsto smatra da članstvo u NATO-u čini manje vjerovatnim da neka strana nacija napadne našu zemlju, dok 31% misli suprotno.

Sedam zemalja NATO izdvaja više od 2 odsto BDP-a za odbranu

Grčka, Sjedinjene Države, Litvanija, Poljska, Velika Britanija, Estonija i Letonija izdvajaju 2 i više odsto BDP-a za odbranu, dok su izdvajanja Crne Gore 1,35 odsto.

Većina građana saveznika (74%) smatra da bi potrošnju za odbranu trebalo ili održati na sadašnjem nivou ili povećati, u poređenju sa 2021 (70%). Samo 12% smatra da bi manje trebalo trošiti na odbranu.

U Crnoj Gori, 52 odsto građana smatra da bi za odbranu trebalo izdvajati vise novca ili zadržati isti nivo, dok 46 odsto smatra da treba trošiti manje.

Kada je riječ o troškovima odbrane, Crna Gora učestvuje 61,1 posto ljudstvom, 15,5 odsto se odnosi na operacije i održavanje i druge troškove, 0,5 na infrastrukturu i 22,8 na glavnu opremu, uključujući istraživanje i razvoj.

Porasla zabrinutost zbog opasnosti od rata

U cijeloj Alijansi, povećanje troškova života razlog je za zabrinutost za većinu državljana Saveznika (57%), a zabrinutost zbog rizika od rata značajno je porasla (21%).

Podrška savezničkim zemljama koje nastavljaju da podržavaju Ukrajinu je visoka (69%), a samo 21% se protivi nastavku podrške.

64% državljana zemalja saveznica smatra da je ruska invazija na Ukrajinu uticala na bezbjednost i sigurnost njihove zemlje.

NATO je sproveo ankete u svih 30 zemalja saveznica kako bi razumio percepciju građana o NATO-u i pratio trendove u poređenju sa 2021. Finska i Švedska su takođe, prvi put, bile uključene u istraživanje. Podaci za 2022. godinu prikupljani su od 7. do 29. novembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:32