Ињац / Фото: Срђан Бољевић
02/03/2022 u 20:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ресор Ињац: Никад нисмо разматрали да војнике шаљемо у Украјину

Подаци о упућивању припадника ВЦГ су апсолутно неистинити, тврде из МО и Војске Црне Горе

Министарство одбране, на челу са министарком Оливером Ињац и Војска Црне Горе тврде да никада нијесу разматрали, нити предложили Савјету за одбрану и безбједност упућивање 120 припадника Војске Црне Горе у кризна подручја, између осталог и у Украјину.

- Наведени подаци о упућивању припадника ВЦГ, а посебно у контексту упућивања у Украјину, су апсолутно неистинити. Изношење оваквих исконструисаних информација са циљем дезинформисања јавности, у озбиљном тренутку у којем се налазимо, ствара погрешну перцепцију у јавности, те овакво поступање најстрожије осуђујемо- истакли су у саопштењу. 

Додали су да Украјина није чланица НАТО, те да снаге Алијансе неће бити распоређиване на територији те земље, што су у својим јавним обраћањима изнијели високи званичници НАТО.

- Цијенећи безбједносну ситуацију и обавезе које произилазе из планова Алијансе, Министарство одбране и Војска Црне Горе у континуитету прате и анализирају ситуацију на источном крилу Алијансе и правовремено информишу Савјет за одбрану и безбједност о потреби доношења одговарајућих законом предвиђених одлука, у циљу стварања предуслова за пренос овлашћења на Врховног команданта савезничких снага у Европи, што је дефинисано чланом 4 став 4 Закона о употреби јединица Војске Црне Горе у међународним снагама и учешћу припадника оперативне јединице за заштиту и спашавање, полиције и запослених у органима државне управе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству.  С тим у вези, Министарство одбране је припремило Предлог одлуке о упућивању припадника ВЦГ у саставу снага Сјевероатлантског савеза за спровођење активности одговора на кризе, као и национална ограничења припадника ВЦГ за вријеме ангажовања у саставу снага Сјеверноатлантског савеза, које је доставило Савјету за одбрану и безбједност ради утврђивања. У складу са чланом 4 став 2 наведеног Закона, Савјет за одбрану утврђује Предлог одлуке, након чега је доставља Скупштини Црне Горе на разматрање и доношење коначне одлуке о упућивању. Још једном истичемо да су Министарство одбране и Војска Црне Горе, у складу са својим законским надлежностима, а на основу одлука Сјеверноатлантског савјета у чијем доношењу Црна Гора равноправно учествује, припремили одговарајуће Предлоге одлука и упутили их Савјету за одбрану и безбједност, а те Одлуке се суштински разликују од већине података који су данас изнијети у јавности. Kао што је изнесено у саопштењу предсједника Владе и члана Савјета за одбрану и безбједност, проф. др Здравка Kривокапића, предлог одлуке данас није могао бити утврђен, јер се нису стекли процедурални услови за одржавање сједнице Савјета за одбрану и безбједност- закључено је у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:16