Са сједнице / - PC
01/06/2021 u 16:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Резолуција о геноциду у Сребреници без подршке

Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић је упутио критику колегама из парламентарне већине чијим гласовима је текст резолуције дошао на дневни ред, а, по њему, није требао

Одбор за људска права и слободе није подржао Приједлог резолуције о геноциду у Сребреници, јавља РТЦГ.

Предсједник Одбора Јован Вучуровић, који је гласао против документа и поновио да се у Сребреници није десио геноцид, позвао је Скупштину да не усвоји резолуцију. Скупштина Црне Горе ће се о овом приједлогу изјаснити наредне седмице.

Један од иницијатора приједлога, Ервин Ибрахимовић, казао је да резолуција подразумијева да Скупштина најоштрије осуђује геноцид, забрањује јавно негирање његовог постојања и 11. јул проглашава даном сјећања на жртве у Сребреници.

-Забрињава да и након 25 од геноцида и потписивања Дејтонског споразума овај трагични догађај се покушава злоупотребљавати у дневнополитичке сврхе, служећи као упориште националистичким структурама за негирање геноцида величање правоснажно осуђених ратних злочинаца, застрашивање и нетолерантност према мањинским народима- казао је Ибрахимовић.

Он је поручио да Скупштина усвајањем ове резолуције потврђује да се на простору Сребренице десио геноцид.

-Суочавање са прошлошћу је од суштинске важности. Усвајањем ове резолуције Црна Гора као пуноправна чланица НАТО-а показује посвећеност европским и евроатлантским вриједностима-поручио је Ибрахимовић.

Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић је упутио критику колегама из парламентарне већине чијим гласовима је текст резолуције дошао на дневни ред, а, по њему, није требао.

-Зашто мислим да није требало? Због тога што добро знамо зашто ДПС жели ову тему у Скупштини. Добро знамо зашто Бошњачка странка жели ову тему у Скупштини. Моје мишљење је да је то због очувања изгубљених привилегија, очувања, у ширем или директном смислу, организованог криминала, али не знам зашто су ту игру прихватиле наше колеге које су дигле глас да о томе причамо- рекао је Милачић.

С друге стране, Ибрахимовић је одговорио да је са свих европских адреса поручено да она држава која негира геноцид у Сребреници и велича ратне злочине, не може бити чланица Европске уније.

-Усвајањем резолуције, ослободићемо не само ове, већ и будуће генерације тешког бремена. Због тога је резолуција покренута- нагласио је Ибрахимовић.

Милачић је након Ибрахимовићевог излагања рекао да су највећи кривац за Сребреницу Уједињене нације, “које су тамо направиле највећу могућу грешку”.

-БС има легитимимет на основу онога што смо чули у претходне 4 године и сада стави на сто ову резолуцију, да видимо како размишљате о овој резолуцији. Постоји могућност да релативизацијом да ми мислимо да се ово може поновити у будућности . Ви морате разумјети нас страх, нас страх је рационалан-поручио је Генци Ниманбегу (Форца).

Омбудсман Синиша Бјековић казао је да је Сребреница "монета за поткосуривање", истичући да се не смије негирати геноцид који је потврђен у више пресуда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:14