Високи званичник Стејт Дипартемента Филип Рикер / -фото: Википедија
02/07/2021 u 14:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рикер: Вашингтон пажљиво прати Црну Гору

Високи званичник Стеjт Департмента jе, уз задовољство сусретом са Ђукановићем, потврдио да и нова америчка администрациjа Црну Гору сматра савезником, блиским приjатељем и партнером

Вашингтон пажљиво прати Црну Гору, поручио jе вршилац дужности помоћника америчког државног секретара Филип Рикер у разговору са црногорским предсjедником Милом Ђукановићем, наводећи да и нова америчка администрациjа Црну Гору сматра савезником, блиским приjатељем и партнером.

Како jе саопштено из Кабинета предсjедника, Ђукановић се са Рикером састао у оквиру Преспа форума у Охриду.

– Високи званичник Стеjт Департмента jе, уз задовољство сусретом са Ђукановићем, потврдио да и нова америчка администрациjа Црну Гору сматра савезником, блиским приjатељем и партнером, истичући да су поносни на то колико смо заjедно урадили и докле смо стигли – каже се у саопштењу. 

Рикер jе, како се наводи, подсjетио да jе важност jединства и заjедништва потврђена и на недавном НАТО Самиту "што показуjе да смо сада ближи и спремниjи на изазове“.

Он jе нагласио опредиjељеност Сjедињених Америчких Држава да наставе са подршком интеграциjи и реформама, jер jе веома важно да све државе Западног Балкана буду интегрисане у Европску униjу (ЕУ), као и у НАТО.

– Ви имате веома важну улогу као шеф државе да подсjећате ваше грађане и остатак свиjета да jе Црна Гора jедна независна држава са своjом сопственом историjом, и имате значаjну улогу да се то не заборави – поручио jе Рикер.

Ђукановић jе, како jе саопштено, захвалио за поновљене jасне поруке подршке и партнерства са Црном Гором.

Он jе упознао Рикера са виђењем актуелних прилика у Црноj Гори и региону од њиховог последњег сусрета на Минхенскоj безбjедносноj конференциjи, промjени власти на парламентарним изборима, што jе, како jе казао, посебно након дугог континуитета jедне власти, прилика за нову динамику демократског политичког развоjа.

– То jе и потврђено кроз признање изборних резултата и неометану транзициjу власти – казао jе Ђукановић, уз оцjену да се сада већ могу сагледавати реални домети и резултати нове већине, као и утицаj те политике на будућност Црне Горе и стабилност региона, имаjући у виду и шири контекст.

Поздрављаjући улогу изасланика Стеjт Департмента на Балкану, и заjедничко дjеловање с представником ЕУ, Ђукановић jе указао на потребу снажниjег подстицаjа ЕУ и присуства САД у региону у циљу даље интеграциjе, пуне стабилности и сузбиjања утицаjа трећих страна, коjи се огледа и кроз оживљавање ретроградних идеjа из 90-их.

У том контексту, он jе нагласио да су охрабруjуће уредбе предсjедника САД коjе се активираjу, што разумиjе као конкретну потврду повратка САД на Западни Балкан.

Ђукановић jе истакао да jе апсолутно сигуран да "имамо идентичан поглед“ и поновио чврсту посвећеност одбрани европских и евроатлантских вриjедности.

– За нас jе чланство у НАТО и пут у ЕУ jедини прави избор, коjи нема алтернативу – поручио jе Ђукановић.

Рикер се, како jе саопштено, захвалио Ђукановићу за мудрост и ставове коjе високо циjени, током година сарадње.

Он се сагласио са оцjеном да САД прате политику ЕУ према региону, али и нагласио потребу даљег подстицања проширења ЕУ.

– Он jе, уз задовољство због предсjедниковог учешћа на Преспа форуму, што jе значаjна прилика за разговоре, закључио да Вашингтон пажљиво прати Црну Гору, а диjалог ће бити настављен ускоро у Подгорици – каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:55