Mirko Rmandić / Foto: Arhiva
24/11/2022 u 15:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rmandić tvrdi da je DF kupovao glasače Svetosavske za 400 eura: Morbidno su nas blatili

Vodili su najmorbidniju kampanju kleveta, laži i bolesnih izmišljotina na naš račun, tvrdi lider Svetosavske

Svetosavska srpska lista, na čelu sa Mirkom Rmandićem, oglasila se danas nakon konferencije Pokreta Evropa sad, tvrdeći da ih ne zanimaju nikakve funkcije po dubini i širini i da je Demokratski front (DF) kupovao njihove glasače za 400 eura tokom lokalnih izbora u Podgorici. 

Saopštenje Rmandića prenosimo u cjelosti: 

Nakon podnijetih žalbi pred Ustavnim sudom, 2. novembra ove godine, imala je više pregovora sa pokretom ''Evropa sad'', sa jedinom temom povlačenja naših žalbi.

Podsjećamo javnost da smo, prilikom podnošenja žalbi, tražili samo jednu stvar - moralnu kompenzaciju u zamjenu za povlačenje akata pred Ustavnim sudom. Predložili smo rečenicu izvinjenja od strane Demokratskog fronta koji je kupovao naše glasače u iznosima od 400 eura i vodio najmorbidniju kampanju kleveta, blaćenja, laži i bolesnih izmišljotina na račun Svetosavske u Podgorici.

Tokom pregovora sa pokretom ''Evropa sad'' jasno nam je stavljeno do znanja da DF, prema njihovim informacijama, neće izaći sa izvinjenjem ni po koju cijenu, te da oni, u pokretu ''Evropa sad'', imaju utisak da je DF-u stalo do formiranja nove vlasti u Podgorici koliko i DPS-u, jer čelno mjesto u gradskoj upravi pripada ''Evropi sad''. To je centralni razlog zbog koga su insistirali da povučemo tužbe.

Dana 16. novembra 2022. godine ponuđeno je rešenje od strane jednog od najznačajnijih ljudi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Suština predloga bila je da Svetosavska povuče žalbe u izbornom sporu podnijete pred Ustavnim sudom pozivajući se na zamolnicu toga autoriteta iz naše crkve - imenom i prezimenom. Bio bi to kompromisni izlazak iz pat pozicije.

Sledećeg dana, 17. novembra, ja sam pregovaraču ''Evrope sad'' saopštio da je za nas ta ponuda načelno prihvatljiva, te da predstavlja častan izlaz za svakoga u ovoj priči, a posledicama njene realizacije svi su na dobitku.

Međutim, iz ''Evrope sad'' takav predlog je doživljen kao kataklizma i njihov pregovarač mi je vrlo precizno saopštio da oni ne pristaju na miješanje crkve u konstituisanje gradske vlasti, te da povlačenje žalbe u izbornom sporu pred Ustavnim sudom treba da učinimo zbog ''Evrope sad'', nakon čega bi nam oni javno zahvalili.

Razloge koje su pregovarači iz ''Evrope sad'' naveli kao osnovne motive protiv navodnog miješanja SPC, sada nećemo navoditi, ali ako gospoda žele dalju polemiku, taksativno ćemo i to navesti, jer ne krijemo bilo što.

Naglašavam da smo predstavnicima ''Evrope sad'', tokom više pregovora, vrlo precizno kazali da nas ne zanimaju bilo kakva mjesta po dubini i širini, niti beneficije. Ali smo im pojasnili i da nemamo namjeru da se jednoga dana pljujemo sa DF-om, a da drugoga pravimo koaliciju, na način na koji oni to rade.

S obzirom da, do danas, nismo imali javne sporove sa ''Evropom sad'', te da smo se maksimalno poštovali tokom izborne kampanje, saopštili smo im i da poštujemo svaki njihov izbor, te da im čestitamo na formiranju gradske vlasti, nakon izvinjenja DF-a.

Ipak, mi smo samostalan politički subjekat i jesmo desničari, to zna cijela Crna Gora. Ali, niti smo glasali za nezavisnu Crnu Goru, niti su nam članovi porodica, od babi, do ostalih ukućana, bilo kada, glasali za DPS. Za razliku od nekih današnjih protivnika DPS-a.

I, da, istina je da smo se žalili Ustavnom sudu povodom uskraćivanja prostora u medijima. Кome drugom da se žalimo? AEM-u koji žalbe samo konstatuje? Centralnim komitetima DPS-a i DF-a?

Pet televizija sa državnom frekvencijom bilo je dužno da nam omogući učešće u debatama. Uradile su to samo dvije televizije. Pitao bih ''Evropu sad'' - kakav bi njihov izborni rezultat bio da su diskriminisani na način na koji smo mi? Vjerovatno bi i njih ''obrstili'' kao nas..

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2022 16:19