Nikola Rovčanin / Demokrate
22/01/2024 u 09:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rovčanin: Odbor za izbornu reformu prvo da razmatra izmjene Zakona i biračkom spisku

Država mora da pokaže da je spremna i moćna da obezbijedi fer izborne uslove, ali i da konkretnim zakonskim mehanizmima stane na put izigravanju biračkog prava i vještačkim uticajima na rezultate izbora - kazao je Rovčanin

Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin  očekuje da Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu Skupštine Crne Gore već na prvoj sjednici razmatra predlog Demokrata o izmjenama zakona o biračkom spisku, kako bi se izborni proces u Šavniku deblokirao i konačno sproveo.

- Ove izmjene su veoma važne i za izborne procese na lokalnom nivou u ovoj godini, konkretno u Kotoru koji su redovni, ali i za slučaj vanrednih lokalnih izbora - kazao je Rovčanin.

Ističe da se izbornom turizmu, kao jednom od najupečatljivijih organizovanih izbornih zloupotreba može stati na put.

- Država mora da pokaže da je spremna i moćna da obezbijedi fer izborne uslove, ali i da konkretnim zakonskim mehanizmima stane na put izigravanju biračkog prava i vještačkim uticajima na rezultate izbora - kazao je Rovčanin.

Smatra da Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu treba da riješi ovaj problem i to je prvi zadatak.

- Preskočiti izborni problem broj jedan u državi, a baviti se drugim zakonskim reformama je besmisleno. Zato očekujem odgovornost, demokratsku zrelost i postavljanje iznad uskopartijskih interesa svih parlamentarnih subjekata, naročito parlamentarne opozicije.

Predlog Demokrata je konkretan, sveobuhvatan i u krajnjem nužan - navodi Rovčanin.

On podsjećam da su izbori za odbornike u Skupštini opštine Šavnik raspisani za 23.10.2022. godine, ali zbog neodržavanja izbora na dva biračka mjesta još uvijek nijesu sprovodeni.

- Suština predloženih izmjena zakona je da birač koji ima pravo da bira i da bude biran za odbornika i ima pored ostalih uslova, prebivalište u opštini, to pravo gubi ukoliko mu prestane prebivalište u opštini u kojoj su raspisani izbori.

Konkretno, ovo rješenje može imati za posljedicu da je birač upisan u zaključeni birački spisak jer je u tom periodu ispunjavao uslove u pogledu prebivališta u opštini u kojoj su raspisani izbori, ali i da u slučaju ponovnih izbora na biračkom mjestu na kojem je nadležna izborna komisija poništila rezultate izbora, u skladu sa zakonom nema biračko pravo ukoliko je od dana zaključenja biračkog spiska do dana održavanja ponovnih izbora odjavio prebivalište u opštini u kojoj se održavaju izbori ili mu je pravosnažnim rješenjem nadležnog organa državne uprave odjavljeno prebivalište u toj opštini - kazao je Rovčanin.

U cilju obezbjeđenja zakonitog sprovođenja izbornog procesa na ponovnim izborima, odnosno da na tim izborima glasaju samo birači koji imaju biračko pravo u opštini u kojoj se sprovode izbori, Demokrate su predlažile donošenje izmjena i dopuna zakona.

- Izborne reforme su vrlo jednostavne ako se za vrhovni cilj uzme da izborni procesi moraju biti čista posla i za birače i za učesnike i za organe koji ih sprovode - naceo je poslanik Demokrata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:58