/ - FOTO. RTVNK
17/03/2023 u 15:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) RTNK ekskluzivno objavljuje ugovore o igrama na sreću putem terminala za klađenje

Koprivica je podsjetio da je amandmanom poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore na Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja zabranjeno priređivanje igara na sreću u ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana i piće kao i u svakom drugom objektu koji nije registrovan za obavljanje privredne djelatnosti igara na sreću

Zahvaljujući Pravilniku kojim je omogućeno priređivanje igara na sreću u ugostiteljskim objektima, a koji je 2016. godine donijelo Ministarsto finansija, na čijem je čelu tada bio Raško Konjević, budžet Crne Gore je oštećen za nekoliko miliona eura. To je gostujući u jutarnjem programu RTNK kazao potpredsjednik Demokratske Crne Gore i poslanik Momo Koprivica koji je sve to potkrijepio ugovorima o koncesijama o priređivanju tih igara na sreću. Neke od tih ugovora, koji su, kako je Koprivica istakao, neustavni jer je Ustavni sud pomenuti Pravilnik poništio, ekskluzivno objavljuje Portal RTNK.

image
- FOTO: RTVNK

Koprivica pojašnjava  da je Ustavni sud 24.februara 2017. godine donio odluku da je Pravilnik neustavan, ukida se odredba pravilnika kojom je omogućeno priređivanje u ugostiteljskim objektima igara na sreću putem terminala za klađenje, ali se uprkos tome sklapaju ugovori sa pojedinim firmama koje tu djelatnost obavljaju do isteka koncesija.

image
- FOTO: RTVNK

-Od 11. avgusta kada je donijet taj pravilnik do 24. februara kada je odlukom Ustavnog suda ukinuta norma koja omogućava priređivanje klađenja u ugostiteljskim objektima dodijeljeno je  90 ugovora o koncesijama da bi se omogućilo priređivanje klađenja putem ilegalnih terminala u ugostiteljskim objektima. Od tih 90 preduzeće „Vezuv D.O.O“, to su kladionice „Volcano“, dobilo je 67 ugovora. Dakle, 74,44 procenta tih koncesija na bazi tog famoznog Pravilnika do odluke Ustavnog suda je dobio „Vezuv D.O.O“, odnosno „Volcano“. Vidimo da je naročito ovaj pravilnik pogodovao jednom privrednom subjektu- istakao je Koprivica.

image
- FOTO: RTVNK

Prema članu  66. Zakona o Ustavnom sudu izvršenje konačnih pojedinačnih akata koji su donijeti na osnovu neustavnih propisa, a takav je, kaže Koprivica, pomenuti Pravilnik,  odbija se njihovo sprovođenje, odnosno ukoliko je započeto sprovođenje ili izvršenje, obustavlja se. Koprivica kaže da se ne može dozvoliti izvršenje pojedinačnih akata koji su donijeti na osnovu neustavnog propisa, ako je izvršenje započeto obustaviće se, a konačan pojedinačni akt je koncesija- ugovor o koncesiji koju je dobio konkretan priređivač.

image
- FOTO: RTVNK

-Umjesto da stane, da se postojeće koncesije stave van snage a da se više nikome ne dodjeljuju dešava se nešto suprotno. Šta se dešava- svi znamo dobro da je za objavljivanje odluke nekog organa u Službenom listu potrebno dan, dva, po Zakonu o Službenom listu do deset dana. Međutim, u ovom slučaju nije trebalo jedan, dva tri ili pet dana da bi se objavila odluka Ustavnog suda nego je proteklo, vjerovali ili ne 45 dana. Tek je odluka Ustavnog suda objavljena 10.aprila 2017. godine. Za tih 45 dana Uprava za igre na sreću sa tadašnjim rukovodsvom na čelu, koje je bilo pod kontrolom bivše vlasti, nije mirovalo. Nego je štancovalo, ja sam donio ovdje 64 ugovora.Neki od tih ugovora su zaključeni čak 10.aprila. Kao da odluka Ustavnog suda ne postoji i tu se postavlja pitanje ko je u Ustavnom sudu, a ko u Službenom listu omogućio da odluka bude u fijoci dok se ne naštancuje svih ovih, koliko ja imam ovdje kod sebe, 64 ugovora. Vidite kakva je to kompromitacija države, kakvo je to obesmišljavanje i ustavnosti i zakonitosti, kakvo je to zaobilaženje svih procedura a sve zarad profita pojedinih subjekata- konstatuje Koprivica.

image
- FOTO: RTVNK
image
- FOTO: RTVNK

Od 64 ugovora koje je RTNK dostavio na uvid i koji su zaključeni nakon odluke Ustavnog suda, 40 je zaključeno sa firmom „Vezuv D.O.O.“, odnosno kladionicama „Volcano“, što je, kako kaže Koprivica,  62 procenta od ukupnog broja tih  ugovora. Sa firmom „Čibri“ zaključeno je 20 ugovora ili 31,25 procenta od ukupnog broja.

image
- FOTO: RTVNK

-Sve koncesije koje su dodijeljene na osnovu neustavnog Pravilnika su zadržane, nastavile da u punom kapacitetu do isteka roka funkcionišu, da se pribiraju prihodi, ništa im se nije naudilo, za razliku od naknada za majke koje su svojevremeno kada je ukinut zakon i one sve ukinute, prestale da važe, prestalo je to pravo, a ovdje pravo nije prestalo. I druga stvar, nakon odluke Ustavnog suda koja se drži u fijoci do njenog objavljivanja, za što je trebalo famoznih, nevjerovatnih 45 dana, što je nečija krivična odgovornost i to ćemo da ispitamo, štancuje se na desetine ugovora, konkretno sam donio 64 ugovora-ističe Koprivica.

O kakvom se, kako kaže, bezakonju radi kada je vršena revizija od strane Državne revizorske institucije (DRI)  konstatovano je u Crnoj Gori 114 objekata sa nelegalnim terminalima.

image
- FOTO: RTVNK

-Ako se ima u vidu da je mjesečna fikna naknada 500 eura, a 100 otprilike neka varijabilna, vidimo da se dolazi do cifre od oko 820.000 eura minimum gubitka za državni budžet.Takođe, osim 114 objekata sa nelegalnim terminalima imamo 97 nelegalnih kladionica. Ako se imaju u vidu fiksne mjesečne naknade koje su 500 eura i negdje oko 150 varijabilne , plus doprinosi i porezi za one radnike koji tu rade, a koji zapravo nisu osigurani i to propušta drežava, dakle tu su vam gubici oko 1,2 miliona eura. Imamo u toj reviziji 72 nelegalna slot aparata, fiksna mjesečna naknada je 50 eura, negdje varijabilna kreće se oko 20, imali bismo tu gubitak oko 180.000 eura za državu, i imamo šest nelegalnih onlajn platformi - nelegalne veb stranice za onlajn klađenje i tu se gubi oko 778.000 eura. Dakle, tri miliona eura država gubi, a državne institucije su ćutale i zatvarale oči na ovo- kazao je Koprivica.

 Sve je to, kaže, bilo moguće jer je ranije Uprava za igre na sreću bila zarobljena.

-Govorimo o periodu prije 2020. godine, Uprava za igre na sreću je radila za „Džek pot“, za povlašćene priređivače igara na sreću, za ove gore pomenute kompanije. Nije radila za državu nego je radila za privatne kompanije. Imamo inspekciju koja nije radila svoj posao, koja do 16 h samo radi, a nakon 16 h ni jednu kontrolu nije vršila, tako da su brojni ovi nelegalni priređivači samo prenosili terminale iz sporednih objekata u ove svoje legalne objekte i nastavljali su da nelegalno priređuju te igre na sreću- kaže Koprivica.

AMANDMANOM I PREDLOZIMA IZMJENA ZAKONA DO ZAUSTAVLJANJA PLJAČKE

Koprivica je podsjetio da je amandmanom poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore na Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja zabranjeno priređivanje igara na sreću u ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana i piće kao i u svakom drugom objektu koji nije registrovan za obavljanje privredne djelatnosti igara na sreću. Predložili su i konkretna zakonska rješenja, poput Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću kojim je predviđeno osnivanje državnog preduzeća za priređivanje lutrijskih igara na sreću koje bi trebalo da bude formirano do kraja ove godine.

-U okviru amandmanskih intervencija nekih rješenja koje smo predložili i tu očekujem kooperaciju Uprave za igre na sreću gdje sad ima ljudi koji rade u skladu i sa integritetom i čestitošću, smatramo da je neophodno i to ćemo da primijenimo kroz ovaj zakon nov režim koncesionih naknada za kazina. Da se isprave i neke ranije nepravde, da se ne dobijaju ekskluzivna prava „bud zašto“ i bez ikakve koristi za državu, da se uvede nov model oporezivanja internet igara na sreću.Takođe, ugradićemo u ovaj zakon i mehanizme za prevenciju pranja novca i ono što je veoma važno da se reguliše i pitanje bankarske garancije- rekao je Koprivica.

Oba predloga zakona su u skupštinskoj proceduri i naći će se na dnevnom redu Plenuma početkom aprila.

-Ne mogu da vjerujem da ovo neko ne bi podržao i onaj ko ne bi podržao radi direktno za neki krak kockarske mafije. Ovo je zakon protiv svih krakova kockarske mafije“-kategoričan je Koprivica.  

foto:RTNK

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 11:48