Džejms Rubin / - Dan portal
10/04/2023 u 15:09 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rubin: Prioritet Vlade Crne Gore borba protiv dezinformacija

Rubin je bio pomoćnik državne sekretare SAD Medlin Olbrajt od 1997. do 2000. i prvi put dolazi u region poslije 23 godine

Nakon razgovora sa vladinim zvaničnicima u Crnoj Gori ubjeđen sam da razumiju da je jedan od prioriteta borba protiv dezinformacija koje stižu iz Rusije i Kine, kazao je specijalni izaslanik i koordinator Centra Stejt departmenta SAD za globalno angažovanje Džejms Rubin.

Na brifingu za novinare u Podgorici, Rubin je istakao da ako ruske dezinformacije budu dominirale na prostoru Zapadnog Balkana, teško će biti ostvaren napredak.

Odgovarajući na pitanje "Dana" od kada se šire dezinformacije iz Crne Gore na Zapadni Balkan i Crnu Goru Rubin je kazao da da je jako važno za SAD i EU da Crna Gora ostvaruje napredak u borbi protiv dezinformacija.

- Pričali smo šta je bilo u prošlosti, šta je ono što bi trebali uraditi i koje su to procedure kako bi ovo postalo prioritet za Crnu Goru, kazao Rubin i dodao da je osjetio da crnogorski zvaničnici razumiju da to treba biti prioritet zbog bolje budućnosti Crne Gore.

Nakon razgovora sa crnogorskim zvaničnicima i liderima partija, uvjeren sam da se Crna Gora neće ponovo okrenuti Beogradu i Moskvi - naveo je Rubin, odgovarajući na pitanje novinara.

Tokom brifinga je istakao da takođe postoji jedan broj portala u Crnoj Gori koji šire dezinformacije iz Rusije i Kine.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Rubin je u razgovoru sa predstavnicima medija naveo da SAD pozdravljaju „sporazume na kojima radi EU i pomaže Kosovu i Srbiji da imaju normalne odnose, da omoguće narodima da žive jedni pored drugih, da priznaju simbole, manjinska prava, slobode narodu i krenu napred tako da i Kosovo i Srbija mogu da budu dio evropskih institucija“.

Dodao je da rješenje „mora biti prihvatljivo i za Kosovo i za Srbiju“, da „lideri moraju da donesu teške odluke i da krenu ka normalizaciji“ i izrazio uvjerenje da je „danas to moguće“.

Rubin je bio pomoćnik državne sekretare SAD Medlin Olbrajt od 1997. do 2000. i prvi put dolazi u region poslije 23 godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 20:35