Горан Ђуровић и Џуди Рајзинг Рајнке / - Министарство
25/05/2022 u 08:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД су поуздан и сигуран партнер даљем економском развоју Црне Горе

Два стуба нове владе су владавина права и економски развој, који су нераскидиво повезани. Стога, ово министарство има велику обавезу да достигне што боље резултате у области економије, а највише у областима туризма и конкурентности привреде

Током састанка са амбасадорком Сједињених Америчких Држава у Црној Гори, Њ.Е. Џуди Рајзинг Рајнке, министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић захвалио се на континуираној подршци коју САД пружају Црној Гори и уједно представио приоритете рада министарства.

„Као што је премијер нагласио у свом експозеу два стуба нове владе су владавина права и економски развој, који су нераскидиво повезани. Стога, ово Министарство има велику обавезу да достигне што боље резултате у области економије, а највише у областима туризма и конкурентности привреде. Владавина права је уједно и важан предуслов који инвеститорима даје осјећај сигурности у Црној Гори, односно да ће њихове инвестиције бити овдје безбиједне, без обзира на политичкепромјене”, казао је министар. Он је додао да ће се у наредном периоду радити на позиционирању Црне Горе као сигурне дестинације за америчке инвеститоре, те подизању нивоа транспарентности, повјерења у наше институције система и смањењу бирократије, кроз ефикаснију међуресону комуникацију и централизовани приступ инвеститорима кроз једну институцију која ће им пружати све информације на једном мјесту.

Током састанка министар се захвалио амбасадорки Рајнке на пруженој подршци за развој ММС предузећа истичући да: „Сектор мирко, малих и средњих предузећа представља највећи дио укупне привредне активности Црне Горе. Наш  задатак је да посебну пажњу посветимо подршци свим предузетницама и предузетницима који стварају нову вриједност у нашој држави“.

Надаље, он је потврдио даљу имплементацију Закона о подстицајним мјерама за развој истраживања и иновација и даљу сарадњу са САД-ом кроз наставак започетог економског дијалога и формирање радних група, као и кроз сарадњу на Стратегији увођења 5Г мрежа у Црној Гори и пројекту Развоја инфраструктуре за широкопојасни интернет, која је неопходна за даљу дигитализацију свих институција. „Министарство ће радити и на стварању услова да Црна Гора постане једна од дестинација за дигиталне номаде“, додао је Ђуровић.

Амбасадорка Рајнке изразила је увјерење да је Црна Гора спремна да ради на даљем оснаживању дигиталних вјештина цјелокупног друштва ради одрживије и просперитетније будућности за све грађане, али и развијенију привреду.

„САД ће наставити да подржава Црну Гору у креирању бољих услова за развој сектора ММС предузећа, посебно кроз програме подршке иновативним старт-уповима, који су будућност Црне Горе, а који ће допринијети дигитализацији и спријечити одлив младих квалификованих људи који својукаријеру не виде у државној управи”, поручила је  амбасадорка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:17