Ambasada SAD / - AMBASADA SAD
14/12/2022 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD zabrinute zbog neuspjeha Crne Gore da formira Ustavni sud

Sud je u blokadi od septembra ove godine jer od ukupno sedam, trenutno ima samo troje sudija i nema kvoruma za odlučivanje o ključnim pitanjima u zemlji

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog još jednog neuspjelog pokušaja da sa se u Crnoj Gori izaberu sudije Ustavnog suda i zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku.

- Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog daljeg neuspjeha Crne Gore da formira u potpunosti funkcionalni Ustavni sud i, u odsustvu te ključne institucije, usvajanja sporne mjere da ograniči ovlašćenja predsjednika, čime se ignoriše jasan savjet Venecijanske komisije, navodi se u odgovoru američke ambasade na zahtjev Glasa Amerike za komentar situacije u Crnoj Gori.

Skupština Crne Gore nije uspjela ni u drugom pokušaju, na sjednici u ponedeljak, da izabere četvoro sudija Ustavnog suda. Sud je u blokadi od septembra ove godine jer od ukupno sedam, trenutno ima samo troje sudija i nema kvoruma za odlučivanje o ključnim pitanjima u zemlji.

Glasovima parlamentarne većine usvojene su međutim izmjene Zakona o predsjedniku - suprotno nedavnim preporukama Venecijanske komisije - koje predviđaju prenos dijela nadležnosti za izbor mandatara za sastav vlade sa predsjednika na Skupštinu. Opozicija i dio pravnih eksperata ocijenili su da su usvojene izmjene neustavne.

Sukob policije i demonstranata u Crnoj Gori, SAD traže "mirna rešenja za političke probleme"

- Odgovornost je crnogorskih političkih lidera da štite demokratske institucije zemlje i odupru se bilo kojim odlukama kojima se podriva njihova funkcionalnost i legitimnost, naveli su iz ambasade.

Lideri se takođe pozivaju da "preduzmu konkretne akcije da brzo obnove demokratske institucije".

- Ako se u tome ne uspije, to će nastaviti da dovodi do eskalacije političkih i socijalnih nemira, dodatno će unazaditi Crnu Goru na putu do pristupanja Evropskoj uniji, oslabiti njene odnose sa saveznicima i destabilizovati ekonomiju, upozoreno je iz američke ambasade.

Iz ambasade SAD su takođe uputili poziv svim crnogorskim liderima da na prvo mjesto stave interese građana i osiguraju da Crna Gora napreduje na evroatlantskom putu.

Povodom aktuelne političke i institucionalne krize koja traje mjesecima, u ponedeljak se oglasila i Evropska unija iz koje je poručeno da "svi politički akteri u Crnoj Gori moraju da preduzmu hitnu akciju da osiguraju operativnu funkcionalnost Ustavnog suda i da ukinu usvojene izmjene Zakona o predsjedniku".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 19:26