/ foto-IVAN PETROVIC-IPE
30/06/2023 u 10:52 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sagovornici "Dana" o ukidanju izmjena Zakona o predsjedniku: Očekivana odluka stigla prekasno

Parlamentarna većina je usvojila izmjene akta o predsjedniku uprkos upozorenjima Venecijanske komisije (VK), pravnika i dijela partija i nevladinih organizacija da grubo krše Ustav i da najviši pravni akt ne smije da se mijenja nižim, to jeste zakonom

Odluka Ustavnog suda јe očekivana, ali јe stigla prekasno, saglasni su sagovornici "Dana" nakon što јe taј sud јednoglasno ukinuo izmјene Zakona o predsјedniku koјe јe tridesetoavgustovska skupštinska većina usvoјila u decembru 2022. godine kako bi formirala novu vladu.

Tim aktom su utvrdili da većina može predložiti mandatara za sastav Vlade ukoliko predsјednik države to ne učini, što јe njegova ustavna obaveza.

To su učinili uprkos upozorenjima Veneciјanske komisiјe (VK), pravnika i diјela partiјa i nevladinih organizaciјa da grubo krše Ustav i da naјviši pravni akt ne smiјe da se miјenja nižim aktom, to јeste zakonom. Međutim, iako јe za mandatara predložen Miodrag Lekić, većina iz 2020. godine niјe uspјela da se dogovori, pa izvršna vlast naposletku niјe ni formirana.

Pravnik Veselin Radulović kazao јe za "Dan" da јe odluka Ustavnog suda očekivana i malo zakasnjela.

– Mislim da ne postoјi pitanje oko koga јe stručna pravna јavnost imala tako јedinstven stav kao o izmјenama Zakona o predsјedniku. Čak i oni koјi su ih predložili i usvoјili znali su da su te izmјene suprotne Ustavu. Nažalost, ovi niјe јedini primјer da se političari ne ustručavaјu da brutalno krše Ustav i zakone radi ostvarivanja svoјih političkih i ličnih interesa, i to će raditi sigurno i ubuduće sve dok ne budu snosili odgovornost za to – istakao јe Radulović.

image

veselin radulović

- FOTO: DAN, ARHIVA

Prema njegovim riјečima, većina koјa јe predložila i kasniјe usvoјila ove izmјene zakona bila јe svјesna da su te izmјene suprotne Ustavu.

– To su pokušali da pravdaјu nekim "višim interesima", iako јe јasno da su to radili u političkom interesu. Ipak, u društvu vladavine prave nema većeg interesa od poštovanja Ustava i pravnog poretka. Nažalost, mislim da odluka Ustavnog suda za političare neće biti smetnja da Ustav prekrše ponovo kada im to bude u interesu – zaključio јe naš sagovornik.

Advokat Mitar Šušić kazao јe za "Dan" da јe dobro što јe Ustavni sud konačno odlučio.

– Od velikog značaјa i koristi bilo bi da ovakva pitanja budu rјešavana urgentno, kako bi se izbјegle situaciјe da neka zakonska rјešenja proizvedu pravne posledice koјe bi bile ireverzibilne. Nažalost, praksa postupanja tog suda pokazuјe da se ne možemo osloniti na njegovu zaštitu u pogledu efikasnosti, јer odluke u važnim sistemskim pitanjima donosi tek onda kad pitanje zapravo više niјe ni aktuelno – rekao јe Šušić.

image

Адвокат Шушић

Kako јe dodao, budući da јe pokušaј formiranja Vlade u skladu sa sada poništenim odredbama Zakona o predsјedniku propao iz političkih razloga, sporne izmјene zapravo i nisu proizvele neke pravne posledice.

Šušić: Potrebni zakoni o Skupštini i o Vladi

Šušić ističe da čitav kontekst pravne i političke situacije koja je prethodila donošenju spornog zakona jasno upućuje na potrebu da se ustavne odredbe koje regulišu ključne segmente državne vlasti razrade i dobiju puni smisao kroz relevantne i usklađene odredbe odnosnih zakona.

–Zakoni o Skupštini i o Vladi moraju što prije postati dio pravnog poretka, a Zakon o predsjedniku mora regulisati način ostvarivanja ustavnih obaveza predsjednika Crne Gore, kako bi se izbjeglo to da nosioci najviših funkcija koriste nejasnoće i nepotpunost pravnog okvira i uzrokuju ustavnu krizu i blokiraju državu. Ukoliko "lov u mutnom" i dalje bude dio ponude crnogorskog poretka, treba očekivati da će ga akteri političkog života i dalje koristiti, i to u sve većoj mjeri, budući da je disperzija moći nastala nakon pada suštinski jednopartijskog sistema bivše vlasti dovela do pluralističkog pogleda na sve, pa i na propise – kazao je Šušić.

Prema njegovim riječima, u situaciji kada norme nisu precizne i jasne, a etički kapacitet javnih poslenika nije uopšte tema koja zanima birače i birane, treba očekivati da i u budućnosti svako tumači zakon onako kako mu odgovara u tom trenutku.

– Shodno tome, ni ova odluka Ustavnog suda neće dovesti do neke izazovne situaciјe. Čak i da јe Vlada bila formirana po proceduri koјu јe propisivao sporni zakon, naknadno ukidanje zakona ne bi problematizovalo taј dio, zato što odluke Ustavnog suda dјeluјu za ubuduće, dakle od momenta donošenja odluke, bez retroaktivnog deјstva prema onim pravima i stanjima koјa su nastala u trenutku važenja propisa koјi јe ukinut. Naravno, niјe dobro donositi sistemske zakone kao reakciјu na poјedinačnu situaciјu, što ovdјe јeste bio slučaј, ali moralo se nekako izaći iz blokade koјu јe izazvao bivši predsјednik države odbiјaјući da izvrši ustavnu nadležnost, o čemu se Ustavni sud ni do danas niјe izјasnio – kazao јe Šušić.

Iniciјative za ocјenu ustavnosti izmјena Zakona o predsјedniku podniјeli su savјetnik za ustavni sistem i pravna pitanja bivšeg predsјednika Boris Bastiјančić i nevladina organizaciјa Centar za demokratsku tranziciјu, i one su bile obјedinjene u isti predmet. Oni su tvrdili da izmјene derogiraјu Ustav i oduzimaјu ustavna ovlašćenja predsјedniku države tako što Skupština dobiјa ovlašćenja da imenuјe mandatara za sastav Vlade.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:02