Bejto Šahmanović / - PRIVATNA ARHIVA
29/02/2024 u 12:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šahmanović: Ibrahimović je autokrata, pulen Narodne stranke spreman da BS proda za mali novac

Nakon sjednice Glavnog odbora Bošnjačke stranke održane u Bijelom Polju početkom sedmice javno se, putem društvenih mreža oglasio i potpredsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori dr Bejto Šahmanović

Potpredsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori dr Bejto Šahmanović je naveo da je u subotu, 24. februara saznao da je zakazana sjednica Glavnog odbora Bošnjačke stranke za ponedjeljak, 26. februar, te da je postupio tako što je poslao mejl generalnom sekretarijatu stranke, kao i članovima Predsjedništva BS-a pozivajući se na član 64 Statuta BS-a tj. na Institut "Slobodna stolica" kojim svaki član BS-a ima mogućnost da ostvari prisustvo sjednici Glavnog odbora uz mogućnost učešća na sjednici, a bez prava odlučivanja".

Šahmanović je podsjetio na obavezu novoizabranog generalnog sekretara Hamze Dacića, inače rođaka predsjednika stranke Ervina Ibrahimovića, da 24 sata prije održavanja sjednice odgovori na zahtjev.

- S obzirom na to da to nije urađeno u skladu sa statutarnim odredbama, ja sam krenuo prema Bijelom Polju na zakazanu sjednicu GO. U putu sam pročitao i izjavu potpredsjednika BS-a Jasmina Ćorovića koji je na javnom servisu ohrabrio članstvo da koriste Institut slobodne stolice, koji je i sam zagovarao prilikom donošenja Statuta na Kongresu BS 2021. godine.

- Citiram: "Mi smo kao demokratska partija uveli institut Slobodna stolica gdje mogu članovi, čak i simpatizeri Bošnjačke stranke da učestvuju, odnosno prisustvuju radu Glavnog odbora, da postave pitanje, da iznesu svoje razmišljanje i tako dalje. Prosto želimo da čujemo i ljude van organa partije i tu smo napravili jedan iskorak, tako da samo da ne bude zabune podnošenje izvještaja, a početkom godine je ustaljena praksa. Rutinska kontrola, to bi se reklo", što me je navelo na zaključak da je rukovodstvo partije spremno da odgovori na nekoliko mojih pitanja - naveo je dr Šahmanović.

Istakao je da je dva sata prije početka sjednice stigao mejl u kojem mu generalni sekretar Dacić, po nalogu njegovog šefa odgovara da ne mogu prisustovati sjednici GO jer u zahtjevu nijesam naveo razlog učešća i tačku dnevnog reda o kojoj želim da diskutujem.

- Odgovorio sam da se vidimo u 17 časova, te da sam već na putu prema Bijelom Polju i da će moje pitanje biti vezano za ulogu i značaj rukovodstva Bošnjačke stranke u vezi popisa stanovništva u decembru 2023. godine što mi pozicija potpredsjednika Bošnjačkog vijeća kao krovne institucije Bošnjaka daje za pravo - obrazložio je Šahmanović.

On je podsjetio da je sjednica počela predlogom člana GO BS Merdina Purišića da se u dnevni red uvrsti Deklaracija o Palestini što je "lider" Ervin Ibrahimović nakon skoro polučasovne diskusije odbio uz obrazloženje da ćemo onda imati inflaciju deklaracija i rezolucija, te predložio dnevni red bez dodatnih tačaka koje je predložilo još nekoliko članova GO.

- Demokratija na djelu, a solidarnost s palestinskim narodom ni na vidiku - kazao je Šahmanović.

Nakon usvajanja dnevnog reda "lider" je pozvao da gosti napuste salu.

- S obzirom na to da se nisam osjećao kao gost u mojoj kući i da sam želio da ostvarim svoje pravo koje mi je Statutom garantovano ostao sam na svom mjestu. Nakon više molbi da gosti napuste salu, dobacio sam "lideru" pitanje da imenom kaže ko je gost. Kada je vidio da ne želim da napustim salu, "demokratski lider" je dao pauzu 10 minuta koja je potrajala oko 20 min. Zbog više od 80 ljudi koji su došli tog dana iz različitih krajeva Crne Gore, a i sagledavajući činjenicu da je bio datum 18 godina od osnivanja partije čiji sam član od punoljetstva nisam htio da budem razlog kašnjenja početka sjednice i istu sam napustio uz komentar upućen sada već autokratskom lideru u kom sam konstatovao da je pokazao da je autokrata, te da ja više volim partiju od njega koji je došao iz Narodne stranke i koji je spreman da BS proda za mali novac - naveo je Šahmanović na svom facebook profilu.

On se zahvalio članovima Glavnog odbora koji su mu pružili podršku tokom, a i nakon sjednice Glavnog odbora dajući mu, kako navodi snagu i volju da nastavi da se bori za principe i demokratizaciju BS-a koja neće doći sama od sebe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:57