Konferencija o sajber sigurnosti / - IVAN PETROVIć IPE
04/10/2022 u 16:32 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sajber napadi nijesu djelo jednog entiteta i uvijek su posledica nečije greške

Ovo što se dešavalo u našoj državi nije lako okarakterisati i povezati direktno sa određenim entitetom, sigurno da ih ima više nego jedan. To je bar neki moj stav, iz iskustva, naveo je Majo Mićović

Sajber napadi na državne institucije nijesu djelo samo jedne organizacije, grupacije, entiteta, kazao je predsjednik i CEO Sky Express-a Majo Mićović komentarišući napade na državnu informacionu infrastrukturu koji traju više od mjesec, a za koje je ranije saopšteno zvanično odgovorna hakerska grupa Cuba Ransomware. On je to naveo u izjavi za medije na drugoj regionalnoj cyber security konferenciji “Integrator” u organizaciji kompanije Sky Express, Sky Express Montenegro i Glavnog grada.

- Ovo što se dešavalo u našoj državi nije lako okarakterisati i povezati direktno sa određenim entitetom, sigurno da ih ima više nego jedan. To je bar neki moj stav, iz iskustva. Mi nijesmo imali dovoljon informacija koje bi nam pomogle da definišemo nešto, ali ono što je važno jeste da je država preduzela mjere koje je mogla da preduzme u ovom trenutku, naglasio je Mićović, dodajući da se sada vrlo pažljivo otvaraju kanali prema internetu, svjetu.

Pojasnio je da napadi i dalje traju, a kada će se zaustaviti, jer više neće moći da ugrožavaju naš sistem, to niko ne može reći.

- No, sigurno je da se uskoro očekuje finalizacija napora i ponovno normalno funkcionisanje cijelog sistema, naveo je Mićović.

Istakao je da ni Crna Gora ni cijeli region nemaju dovoljno resursa na raspolaganju da odgovore na kvalitet napada koji mogu da se izvrše.

- Od takvih napada nekada padaju i Pentagon i CIA. Nemoguće je napraviti barijeru koju niko nikada neće probiti, ali je cilj da što brže vratimo sistem u funkciju, a da se podaci koji se eventualno ‘pogube’ budu enkriptovani, odnosno zaključani, tako da onaj koji ih ukrade od njih nema ništa, naveo je Mićović .

Kako je istakao Tiodor Jovović iz Sky express-a, sajber napadi na državni IT sistem kakav je kod nas zabilježen prije više od mjesec, uvijek su posljedica nečije greške. Ističe da ih je moguće je spriječiti unaprjeđenjem aktuelnih tehnologija i praćenjem sivog tržišta. Konstatovao je da se region Zapadnog Balkana tokom ove godine suočavao sa intenzivnim sajber napadima i dodao da se treba plašiti onoga što nas čeka u 2023. godine.

-  Takvi napadi su uvijek posljedica nečije greške, ili onoga koji održava sistem ili onoga koji ga je kreirao. Mnoge kompanije se sada bave time kako se izboriti sa takvim problemom. Jedan način bi bio poboljšanje aktuelnih tehnologija koje se koriste za ovakve napade, kazao je Jovović.

Drugi način je, dodaje on, da se prati sivo tržište i vide kakvi su trendovi kako bi se preduprijedili naredni napadi.

- Nedavno smo tokom razgovora o nedostajućim rješenjima za ličnu sajber sigurnost u regionu usaglasili da bi bilo dobro da se kroz neko privatno-javno partnerstvo riješi ovakav problem, naveo je Jovović.

Zaključeno je da je ova godina u oblasti sajber bezbjednosti bila izuzetno izazovna, zbog čega je važno da sagledamo i budemo svjesni onoga što se dešava kako bi bolje odgovorili na izazove koji predstoje u 2023. godini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:53