Manuel Saracin,  / - FOTO: RTCG
28/06/2023 u 06:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saracin: Vrijeme da se vidi ko samo priča, a ko radi na evropskom putu

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan, Manuel Saracin ističe i da bi za njemačku vladu bila odlična vijest da novi crnogorski parlament čine iskreni pobornici evropskih integracija

Pravo je vrijeme da se vidi ko u Crnoj Gori samo priča o evropskom putu zemlje, a ko zaista i radi na tome da postane punopravna članica evropske porodice, kazao je za TVCG specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan, Manuel Saracin. Ističe i da bi za njemačku vladu bila odlična vijest da novi crnogorski parlament čine iskreni pobornici evropskih integracija.

Proevropska vlada i ubrzavanje evropskog puta – nema dilemu šta je prioritet za Crnu Goru, specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan, Manuel Saracin.

Vremena za gubljenje, kaže, nema.

- Situacija u Evropi se konkretizuje. Vidjeli smo da je velika kriza izazvana ratom u Ukrajini promijenila mnogo toga unutar Unije i zato – ne smijemo gubiti vrijeme. Želimo Crnu Goru koju će predvoditi proevropska vlada kako bi zajednički radili na reformama i ponovo učinili vašu zemlju liderom u evropskim integracijama, ne samo na papiru, već i u praksi - kazao je Saracin.

Ohrabren je razgovorima s našim političarima. Ali to će, kako ističe, biti mnogo jasnije kada bude formirana nova Vlada.

- Mnogo je glasina o tome kako bi buduća vlada mogla da izgleda, ali mi ovo želimo da vidimo kao šansu i želimo da radimo zajedno s vama na našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti - poručuje specijalni izaslanik, prenosi portal RTCG.

Ruska invazija na Ukrajinu učinila je proširenje Evropske unije geopolitičkim imperativom, ali mnogi smatraju da taj proces neće biti jednostavan, a ni brz. Iako je protivnika proširenja unutar Unije uvijek bilo, činjenica je, kaže naš sagovornik, i da ono nikada nije zaustavljeno.

- Vi ste Evropa, trebate nam unutar Evropske Unije. Bez zemalja Zapadnog Balkana ne bismo bili kompletni. Recimo, Francuska možda jeste skeptična, ali je i vrlo geostrateški osviješćena - naglašava on.

A najbrži put do Brisela svakako je kroz sprovođenje neophodnih reformi koje zemlje članice žele da vide. Ali, ističe Zaracin, i sama Evropska Unija treba da prihvati svoj dio odgovornosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:53