Шарановић / - Фото: Срђан Бољевић
20/05/2022 u 08:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шарановић: Абазовић сарађивао са Катнићем, па хапшења више не најављује преко Твитера

Добро је што на челу тужилаштва стоји човјек који се не плаши да покрене поступке против својих колега, казао је посланик Демократа

Посланик Демократске Црне Горе Данило Шарановић сматра да је нови главни специјални тужилац Владимир Нововић већ испунио очекивања и да хапшења предсједника судова показију висок степен повезаности криминала са највишим државним адресама, преноси Портал РТЦГ. 

Шарановић је у Јутарњем програму ТВЦГ казао да је знајући мјесецима податке Еуропола премијер Дритан Абазовић ћутао, те да након новог избора ГСТ-а више не најављује хапшења путем Твитера.

Хапшење високих представника судске власти за Шарановића није никакво изненађење.

- Ово је један од бројних и најгорих примјера како може да се наруши углед једне државе када сада имате ситуацију да се ради о неким спорадичним случајевима корупције. Ради се о људима који су покривали највише функције у овој грани власти. То су били предсједницци судова. Питање је само да ли су они били шефови криминалних група или чланови. То је само доказ да је једна од три гране власти била у пуној спрези и покровитељ организованог криминала - казао је Шарановић.

Закон о одгађању избора бјежање од суда грађана

Шарановић тврди да се усвајањем измјена Закона по којима се обједињавају локалних избори бјежи од воље народа. 

- Тотално је јасно да се ради о координираној акцији партнера у новој влади, а признање за такво нешто добили смо са позиције предсједнице парламента која је на једној од претходних сједница казала да се могло очекивати да предсједник Црне Горе неће потписати првобитну верзију закона, па смо имали поновно одлучивање- казао је он.

Указао је да ће одборницима локалних парламента истећи мандат.

- Предсједницима општина ће такође у наредних мјесец, два истећи мандати и имаћете ситуацију да ће нове предсједнике општина бирати људи који нијесу одборници. Мислим да је достигнут рекорд колико је једна политичка структура спремна за кршење Устава- казао је он.

Предлог за дијалог који је упутила предсједница Скупштине за Шарановића је фарса јер се садашња парламентарна већина, како је рекао, већ све договорила. 

- Ово ће бити влада са најкраћим мандатом у историји Црне Горе- закључио је Шарановић. 

За то што је случај покренут тек мјесецима након што су подаци Еуропола достављени нашој полицији, посланик Демократске Црне Горе криви бившег координатора безбједносних служни и садашњег премијера Абазовића. 

- Овдје се поставља питање: ако је премијер Абазовић, а бивши координатор служби безбједности знао за умијешаност одређених лица која су била високо котирана у безбједносном сектору, зашто их је штитио, не само тако што их је сачувао у безбједносном сектору, него их је и унапређивао- казао је Шарановић.

Он истиче да да су наводни чланови криминалне групе из Србије који су се нашли на фотографији са црногорским полицијским службеницима ухапшени, а да полицајци и даље раде у безбједносном сектору.

- Службеници који раде за 700 еура, они су мултимилионери и посједују по 50-ак милиона на својим рачунима. Овдје се са правом поставља питање како, зашто и због чега је најодговорније лице из безбједносног сектора штитило ова лица, сачувао их у безбједносном сектору, а неке чак и унаприједио- казао је он.

На констатације да је Петар Лазовић био тајни агент, Шарановић каже да и под претпоставком да је био, поставља се питање да ли је неко од тих шефова кавачког клана са којим је договарао послове “пао”.

- Да ли је неко, приведен, ухапшен, да ли је неко одговарао. То говори о високој спрези полиције и специјалног државног тужилаштва са кавачким кланом. Имали смо сумње, а сада имамо формално и потврду тога- казао је Шарановић.

Хапшење још једног предсједника суда, каже он, потврђује колико је био висок степен повезаности криминала са највишим државним адресама. Истакао је да је добро што на челу тужилаштва стоји човјек који се не плаши да покрене поступке против својих колега.

- Имамо почетне кораке, нарочито са нивоа главног специјалног тужиоца Нововића и рекао бих да је за кратко вријеме испунио очекивања. Већ можемо примијетити да сада немамо најаве хапшења са Твитер налога господина Абазовића што значи да је он имао одличну сарадњу са бившим ГСТ-ом Миливојем Kатнићем- истакао је Шарановић.

Он наводи да су тада ухапшена лица као што су Радоје Звицер и Брано Мићуновић брзо пуштена на слободу.

- Сада је већ другачије. Ухапшена лица остају у затвору и рекао бих да су то потези који стварају увјерења да коначно на челу тужилаштва имамо људе који ће радити у интересу државе, а не било које политичке структуре- закључио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:39