Bošnjak, Šaranović i Konatar  / -FOTO: DAN
22/12/2022 u 13:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović: Amandmani jedino rješenje za situaciju u Podgorici, Vuković kažnjava građane

Vuković im se sveti tako što u glavnom gradu ne organizuje Novogodišnji pazar i grad kiti nedjelju pre praznike, tvrdi funkcioner Demokrata

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović saopštio je na današnjoj konferenciji za medije da je sa kolegama Brankom Bošnjak (DF) i Milošem Konatarom (GP URA) u skupštinsku proceduru stavio amandmane izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se predviđa da ukoliko nadležna izborna komisija ne utvrdi i ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od izbora, skupštini tekućeg saziva prestaje mandat po sili zakona.

- To je neophodno kada imamo okolnost da su pobjednici izbora ostvarili 34 mandata, nasuprot bivšoj vlasti koja ima deset mandata manje- kazao je Šaranović na konferenciji za medije.

On je ocijenio da se sve radi u smislu građanske volje.

- Ivan Vuković vrši pučističko preuzimanje vlasti. Pučizam je kad vas neko nezakonito izabere, kada Ustavni sud kaže da ste neustavno odložili izbore i kada vaš funkcioner, koji je u OIK-u, neće da zakaže sjednicu izborne komisije- poručio je poslanik Demokrata. 

Dodao je da Vuković "kažnjava građane i sveti im se".

- U glavnom gradu ne organizuje Novogodišnji pazar i grad kiti nedjelju pred praznike- zaključio je Šaranović. 

Bošnjak tvrdi da Vuković "srlja" u odluke, te da su ponešeni amandmani zakonski osnov. 

- Ovo će biti biti pravno rješenje za ovu situaciju i krenuće Podgorica da diše punim plućima, odnosno onako kako su građani to htjeli i iskazali na izborima. Vuković i dalje ne vidi da je poražen i pokušava da silom uzurpira poziciju koja mu se ne napušta- navela je ona. 

Prema riječikma Konatara, amandmani su jedini način da, dva mjeseca nakon izbora, da se deblokira "postojeća blokada".

- Na ovaj način se poštuje pravo građana, kako je i zagarantovano Ustavom- istakao je on.

Konatar je pojasnio da se amandmanima precizira šta se dešava ako neko ne ispoštuje rezultate izbora i rok od 60 dana.

Kako se ističe u predlogu poslanika Šaranovića, Bošnjak i Konatara, u slučaju kada se se ne proglase rezultati za 60 dana i dođe do prestanka mandata odbornicima, predsjednik Crne Gore ne raspisuje nove izbore za odbornike.

Podsjetimo, odlazeći gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je da "dok svjedočimo ko zna kojoj po redu kompromitaciji nedostojnog premijera, vladajuća većina je pripremila predlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:33