Данило Шарановић / - ДЦГ
25/12/2021 u 17:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шарановић: Демократе најистрајнији борци за враћања обештећења мајкама

Донијели су, како додаје, закон којим су увели дјечији додатак за сву дјецу до навршене шесте године, као и много већи дјечији додатак за сву дјецу до 18 година у стању социјалне потребе

Амандмани које је посланички клуб “Мир је наша нација” поднио на предлоге закона којима се уређују питања накнада мајкама, дјечијих додатака и минималних пензија су управо одраз одговорности, након последњих одлука Владе и дијела парламентарне већине, а све са циљем да се закони који ћемо усвојити могу примијенити у наредној години и исплатити из буџета, саопштио је посланик Демократа Данило Шарановић.

Увјерава да његова партија, корак по корак, сагласно постепеном опоравку  економије испуњава обећања грађанима.

- Почетком ове године смо усвојили закон којим су обезбијеђени по први пут у историји бесплатни уџбеници за све основце. И Предлогом Буџета за 2022. годину за наредну годину су планирана средства за бесплатне уџбенике тако да настављамо са испуњењем овог обећања - појаснио је Шарановић.

Донијели су, како додаје, закон којим су увели дјечији додатак за сву дјецу до навршене шесте године, као и много већи дјечији додатак за сву дјецу до 18 година у стању социјалне потребе.

 - И тада рок примјене тог закона није био одмах, већ од 1. октобра ове године, тако да на наше задовољство око 36000 малишана до навршене шесте године и око 14000 дјеце до 18 године у стању социјалне потребе већ мјесецима примају поменути дјечији додатак. За њих 50000 су Предлогом буџета за 2022. Планирана средства за свих 12 мјесеци. Када говоримо о преосталој дјеци од 6-те до 18-те године која нијсу у стању социјалне потребе, за неколко дана усвојићемо закон који ће омогућити да и њима почне исплата дјечијег додатка од 1. октобра наредне године - додао је Шарановић.

Дакле, наводи посланик Демократа, ради се о истовјетном року примјене као код доношења претходног закона за дјецу до навршене шесте године, а све сагласно пројекцијама Владе и последњим одлукама на Одбору за финансије, економију и буџет.

- Истовјетни разлози и истовјетан рок примјене је опредијељен и за почетак примјене Закона којим се уређује повећање минималних пензија. Такође, истичемо да нас у наредној години захваљујући законским промјена очекује више пута усклађивање свих пензија -  истакао је он.

Шарановић тврди да су Демократе “најистрајнији борци”, за враћања обештећења мајкама.

- Када су у питању накнаде мајкама са троје и више дјеце, прво да напоменемо да су управо Демократе годинама препознате као највећи и најистрајнији борци за враћање тог стеченог права, односно њихово обештећење. Управо као резултат преданог рада Демократа дошли смо до правног рјешења које ће омогућити да се обештете некадашње кориснице накнада -  навео је Шарановић.

Имајући у виду да је у Предлогу Буџета Влада предвидјела 25 милиона еура за ту буџетску позицију, појашњава Шареновић, да за сада нема спремности за повећање те буџетске позиције и да све друго може наићи на негативну рекацију Владе.

 - У овом тренутку тешко је  тачно процијенти број мајки које ће поднијети захтјев за обештећењем, амандманско дјеловање којим се оставља 60 дана за подношење захтјева, 15 односно 30 дана за доношење рјешење о праву на обештећење и почетак исплате од 1. априла, је заправо само одговоран однос подносилаца закона након новонасталих околности, како би постојале све неопходне формалне претпоставке да коначно 1. априла почне примјена односно исплата накнада мајкама са троје и више дјеце које су оштећене, а да сигурно постоје у Буџету средства за несметану исплату током цијеле године -  нагласио је он.

Да не говоримо овога пута о повећању старачких накнада, подсјећа он,  “које смо обезбиједили још током ове године, а што ће се наставити и у наредној години”.

 - Све претходно је једина истина, ослоњена на чињенице и аргументе. Тако да видите грађани да су вас обмањивали они који су тврдили да не постоје ни један еуро у Предлогу буџета који омогућава исплату накнада мајкама, дјечијих додатака и пензија. Ко вас је обмањивао? Они који су били на значајним позицијама у извршној и законодавној власти управо када сте ви као грађани Црне Горе кроз пале гаранције у случају КАП-а, Жељезаре и других платили око 200 милиона еура - навео је Шареновић.

Тада су они омогућили да се 200 милиона ваших пара стави у “џепове тајкуна”, према његовим ријечима,  “а да никада нико није поднио ни политичку ни кривичну одговорност за такав злочин”.

 - То наравно није било једино, то је само камен у мору превара, афера, пљачки и арчења државног новца којем смо свједочили. И сада они који су били извршиоци, кумови или саучесници тога нападају нас који паре из Буџета усмјеравамо ка запосленима, дјеци, мајкама, пензионерима и другим категоријама. Њихово политичко лицемјерство дефинитивно нема граница - навео је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 20:23