Danilo Šaranović i Vladimir Gjorgjiev / - MUP
23/12/2023 u 11:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović-Gjorgjiev: Snažnija saradnja u oblasti migracija

Naša snažnija saradnja je od vitalnog značaja jer će granice Crne Gore biti i granice EU, i važno je da budemo kredibilan partner u kontekstu pospješivanja regionalne saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, poručio je ministar

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović primio je šefa misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Crnoj Gori Vladimira Gjorgjieva.

Tema razgovora bile su zajedničke aktivnosti usmjerene na izgradnju kapaciteta i razvoj institucionalnog i zakonodavnog okvira u domenu azila, migracija i viznog režima.

„Naša snažnija saradnja je od vitalnog značaja jer će granice Crne Gore biti i granice Evropske unije, i važno je da budemo kredibilan partner u kontekstu pospješivanja regionalne saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, čime se na direktan način doprinosi većem stepenu bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana i šire“, poručio je ministar.

On je istakao da država radi na povećanju smještajnih jedinica za prihvat kao i na jačanju kapaciteta za integrisano upravljanje granicom, te posebno naglasio značaj projekta "Individualna mjera za jačanje kapaciteta za integrisano upravljanje granicom",  za koji su obezbijeđena sredstva iz fonda Evropske unije u iznosu od 15 miliona eura, a koji sprovodi IOM i kroz koji će se uvesti  sistem za elektronsku identifikaciju i registraciju migranata.

Sagovornici su razgovarali i o unapređenju uslova rada Sektora granične policije kroz izgradnju novog administrativnog objekta u kojem će biti smješten i budući Nacionalni koordinacioni centar usklađen sa evropskim standardima, kao i o regionalnom projektu “Zajedničko djelovanje Zapadnog Balkana protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima” koji će biti u fokusu IOM-a u narednom periodu.

„Naša dosadašnja saradnja je bila veoma uspješna u brojnim oblastima, i uvjeren sam da će se nastaviti još jačim intenzitetom. Tu smo da podržimo Vladu Crne Gore u njenoj viziji održivog razvoja i ubrzanja evropskih integracija. Napredak je vidljiv i spremni smo da zajedno jačamo kapacitete policije za borbu protiv ilegalnih migracija i suzbijanja kriminalnih aktivnosti“, kazao je šef misije IOM-a Vladimir Gjorgjiev.

Šaranović je zahvalio IOM-u na dosadašnjoj ukupnoj podršci u vidu programa edukacije, savjetodavne i operativne podrške Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:31