Savjet EU usvojio prvi Zakon o borbi protiv nasilja nad ženama / - ILUSTRACIJA
07/05/2024 u 17:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Savjet EU usvojio prvi Zakon o borbi protiv nasilja nad ženama

Savjet EU dao je zeleno svetlo za prvi Zakon Evropske unije o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, za koji države članice imaju rok od tri godine da ga implementiraju u nacionalno zakonodavstvo.

Novim zakonom se od svih članica EU zahteva da kriminalizuju sakaćenje ženskih genitalija, prisilno sklapanje brakova i sajber nasilje, kao što je deljenje intimnih fotografija bez pristanka, sajber uhođenje, sajber uznemiravanje i sajber podsticanje na mržnju ili nasilje, navodi se na sajtu Savjeta EU.

Pol Van Tigčelt, potpredsjednik belgijske vlade i ministar pravde i Sjevernog mora, kazao je da je donošenje ovog zakona, revolucionarni trenutak u jačanju prava žena.

- Prava jednakost se može desiti samo kada žene mogu da žive bez straha da će biti uznemiravane, nasilno napadnute ili fizički povrijeđene. Ovaj zakon je važan korak da se to ostvari - kazao je Tigčelt.

Direktiva sadrži i detaljna pravila o mjerama pomoći i zaštite koje države članice treba da pruže žrtvama i mjere za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici i postavlja standarde za zaštitu žrtava ovih krivičnih djela.

Ovaj zakon će garantovati, širom EU, da će njegovi počinioci biti strogo sankcionisani i da će njegove žrtve dobiti svu potrebnu podršku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 17:20