Милојко Спајић / Фото: Бојана Чупић
13/01/2022 u 13:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјет младих ДПС-а: Приправници Спајићу нису приоритет

Из министарства су нагласили да је у питању закон из 2012. године и да се не ради о заради, него о накнади за програм стручног оспособљавања, на коjу не утиче сет пореских закона

Министар финансија Милојко Спајић нема слуха за проблеме младих у овој земљи, па је очигледно заузет креирањем кампање за безуспјешну самопромоцију, тврде у Савјету младих ДПС-а. 

- Приликом помпезног представљања експертског плана “Европа сад”, ресорни министар, је вјероватно „случајно“, пропустио да се бави оним највриједнијим што Црна Гора има, а то су млади људи. Некако је преумио да саопшти како план економског процвата не обухвата и Програм стручног оспособљавања. То доказује и најновија информација да 2.723 корисника наведеног програма, ипак, ове године неће осјетити бенефите „луксембуршког плана“ за Црну Гору.  Да се министар, умјесто креирањем амбијента за формирање нове партије, више бавио питањем подршке црногорској младости, припремио би и законску платформу по основу које овај план ни у 2022. години не би искључивао тек свршене високошколце који започињу да граде своје каријере у својој држави. Kако му очигледно млади нијесу били приоритет, дошли смо до тога да ће их повећање плата, ипак, заобићи, упркос томе што ће сваки корисник Програма стручног оспособљавања проводити 8 сати односно пуно радно вријеме радећи одговорне послове. С обзиром на то да свједочимо константном расту цијена, те да економска ситуација у држави није нимало завидна, накнада коју ће приправници примати неће бити довољна ни да покрије мјесечне трошкове за превоз и телефонске рачуне.  Да ли је ово начин мотивисања младих да остану, раде и доприносе развоју ове земље? И да бисмо избјегли унапријед спремљене одговоре ресорног министарства да је овакав вид обрачунавања приправничких накнада посљедица претходних законских рјешења, обавјештавамо експерте да су закони подложни промјенама нарочито онда кад се води рачуна о најбољем интересу сваког појединца у држави - тврде у опозиционој партији Мила Ђукановића. 

Код стручног оспособљавања се примаjу накнаде, а не зараде: Бенефите од „Европа сад“ осјетиће од идуће године

Одговараjући о законима, из министарства Милојка Спајића су нагласили да закони ниjесу у колизиjи jер се не ради о заради, него о накнади за програм стручног оспособљавања, на коjу не утиче сет пореских закона.

Подсјетимо, Закон о Стручном оспособљавању усвоjен jе 2012. године како би се свршеним академцима помогло да се стручно оспособе за тржиште рада у трајању од девет мјесеци, а током тог периода ће примати надокнаде а не зараде, које се усклађују с просјечном зарадом оставерној у претходној години, јер нису у радном односу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:19