/ - ФОТО: Предсједништво
31/05/2022 u 14:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка жели да види Западни Балкан у ЕУ

Савјетници Предсједника Црне Горе са извјестиоцем Бундестага за Западни Балкан Адисом Ахметовићем

Њемачка жели да види ЗБ у ЕУ, јер је то једина гаранција стабилности, казао је Адис Ахметовић, извјестилац Бундестага за Западни Балкан. Жели да вјерује да ће Црна Гора валоризовати предност коју је изградила у претходном периоду и на тај начин постати прва сљедећа чланица ЕУ.

Ахметовић је у сједишту своје странке у Хановеру примио савјетнике Предсједника Црне Горе Амера Халиловића и Наташу Пешић.

Посланик владајуће њемачке СПД децидиран је у ставу да помоћ и подршка Црној Гори на европском путу, неће изостати. Улазак у ЕУ приоритетан је задатак за  црногорску државу и њене институције. На том путу,  Црна Гора може  рачунати на  сарадњу и подршку.

Ахметовић је савјетницима Халиловић и Пешић пренио и своје виђење о регионалним иницијативама. Берлински процес нема алтернативу. Он окупља све земље ЗБ и почива на европским стандардима. Само стабилна држава – чланица НАТО алијансе, грађанска, мултиетничка Црна Гора може бити фактор стабилности на Балкану.

Ахметовић је рекао да је Црна Гора положила демократски испит зрелости када су, први пут у историји црногорског вишестраначја, признати  резултати парламентарних избора. То је велики залог за Црну Гору у савладавању будућих европских обавеза.

Он је потенцирао и значај дијаспоре Црне Горе у Нјемачкој. Дијаспора треба, у великој мјери да буде партнер за све циљеве који су пред Црне Горе, мишљења је посланик њемачког СПД-а.

Извјестилац Буденстага за ЗБ, Адис Ахметовић, са великим задовољством прихватио је позив да посјети Црну Гору.

Савјетници Амер Халиловић и Наташа Пешић упознали су свог домаћина о приликама у ЦГ и потврдили спремност Црне Горе, превасходно предсједника Мила Ђукановића, да истраје на европском путу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:46