/ - FOTO: SAšA MATIć
10/11/2023 u 18:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šćekić ugostio koordinatora sistema UN: Uručena tri važna dokumenta

Lundberg je napomenuo da mu se kroz manje od dva mjeseca završava mandat u Crnoj Gori, te poželio sreću u daljem radu sa njegovim naslednikom/com uz obećanje da će pratiti realizaciju započetih projekata, gdje god da bude

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić ugostio je danas rezidentnog koordinatora sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Pitera Lundberga. Sastanak je bio prilika da se sagovornici upoznaju sa dosadašnjim zajedničkim projektima i stepenom njihove realizacije, kao i da se pokuša mapirati trasa budućeg djelovanja UN i 44. Vlade u konkretnim oblastima. 

Koordinator Lundberg je napomenuo da mu se kroz manje od dva mjeseca završava mandat u Crnoj Gori, te poželio sreću u daljem radu sa njegovim naslednikom/com uz obećanje da će pratiti realizaciju započetih projekata, gdje god da bude.

- Čestitam vam na novoj funkciji, i nadam se da ćete svojim angažovanjem i posvećenim radom doprinijeti da se održi kontinuitet rada koji je UN sistem u Crnoj Gori već ostvario sa vašim institucijama sistema. Nemojte zanemariti sve što je do sada postignuto, već to iskoristite kao polaznu osnovu i mapiranje puta u daljem djelovanju u oblastima koje su iz vaše nadležnosti. To je moja ključna poruka a prenijeću isto i onome ko dođe na moje mjesto- poručio je Lundberg.

On je potpredsjedniku Šćekuću uručio tri važna dokumenta koja su plod zajedničkog rada i koja mogu da posluže činiocima nove Vlade za trasiranje daljeg puta Crne Gore kad je u pitanju realizacija ciljeva održivog razvoja- važan segment i za učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju.

- Ostavili ste zapažen trag u Crnoj Gori. Saradnja sa vama je bila kvalitetna, mogla se vidjeti dobronamjernost u radu, kao i zapaženi rezultati. Nadam se da ćemo imati sreće da i Vaš sledbenik bude podjednako dobar i uspješan- odgovorio je potpredsjednik Šćekić.

On je istakao koliko je važna razmjena iskustva i znanja u postizanju ključnih stvari za jednu državu.

- Smatram da je segment demografije kojim ću se baviti jako bitan, jer daje mogućnost da se na pravi način bavite svim ljudima pojedinačno i ne ostavlja mogućnost da se građani dijele. Naš cilj je da se u okviru sistema stvore bolji uslovi za život naših građana u određenim područjima, a u tome vidimo UN kao važnog partnera. Želimo da zaustavimo ili makar svedemo na minimalnu mjeru odlazak mladih iz Crne Gore, a to ćemo učiniti tako što ćemo im stvoriti uslove koji će biti vrijedni ostanka- kazao je Šćekić.

Rezidentni koordinator UN pozdravio je napore Crne Gore na ubrzanju ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja i najavio da će se sledeće sedmice tokom boravka u Njujorku sastati sa predstavnicima dijaspore.

- Sa predstavnicima dijaspore planiram da razgovaram o načinima na koje bi dijsapora mogla da bude podrška Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore,koji je jedan od ključnih alata za ubrzanje ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu novu onlajn donatorsku platformu koja omogućava pojedincima da direktno doniraju sredstva za održivi razvoj Crne Gore- kazao je Lundberg ističući da dijaspora ima važan potencijal za podršku svojoj zemlji.

Lundberg je pozdravio održavanje popisa u Crnoj Gori uz naglasak da je važno da on bude sproveden u skladu sa standardima UNECE kao i da proces bude potpuno inkluzivan i transparentan tako da se niko ne osjeća isključenim. On je istakao da se valjanost ovih važnih procesa zasniva na percepciji javnosti kada je u pitanju kvalitet i kontrola.

Potpredsjednik Šćekić je kazao da će njegovom resoru vrlo značiti rezultati popisa koji će pokazati tačno u kojim segmentima, na kojim područjima i u kojoj mjeri treba djelovati, zarad ukupnog boljeg života i standarda građana u Crnoj Gori.

    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:48