/ - БРАЈОВИЋ, ШЕХОВИЋ И МУГОША
22/12/2021 u 09:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Бесплатна ужина и превоз за дјецу из социјално угрожених породица,

Траже и већа средства за грант шеме за запошљавање ОСИ и подршка рјешавању стамбених потреба пензионера

Посланици СД-а поднијели су амандмане на Предлог Закона о буџету за 2022. годину. Како су навели, предложени амандмани не захтијевају додатна средства у буџету, већ се предлаже да се неопходна средства преусмјере са позиција предложених трошкова за службена путовања и исплате уговора о дјелу.

- Првим амандманом се предлаже да се 1,3 милиона еура која су намијењена за службена путовања преусмјере на реализацију пројекта додјеле бесплатне ужине и бесплатног превоза дјеци из социјално угрожених породица. Наиме, Предлогом Закона о буџета за 2022. годину, предвиђено је готово 5 милиона еура за службена путовања, чак 1,3 милиона еура више него што је било у буџету за 2021. за ту намјену- наводе у саопштењу.

Другим амандманом предлаже се да се милион еура од средстава предвидјених за исплату уговора о дјелу преусмјере на реализацију два важна пројекта.

- Предлогом буџета за 2022. годину, предвиђено је преко 13 милиона еура за исплату уговора о дјелу, готово милион еура више него што је било у буџету за 2021. за ту намјену. Први пројекат односи се на повећање предложених средстава за грант шеме које се односе на запошљавање лица са инвалидитетом за пола милиона еура. Наиме, у буџету је за ту намјену предложено миллион еура док је 2021. било предложено 1,5 милиона а 2020. много више. Нажалост, предвиђена средства за овогодишњу реализацију пројекта грант шеме које се односе на запошљавање лица са инвалидитетом неће бити потрошена за те намјене. Други пројекат односи се на подршку рјешавању стамбених потреба пензионера у Главном граду, којима недостаје пола милиона еура како би била заокружена финансијска конструкција за изградњу четврте зграде за пензионере. На тај начин ће се ријешити стамбено питање за 42 пензионерске породице. До сада су кроз сарадњу Удружења пензионера, Главног града и Владе завршене три зграде захваљујући којима су 288 пензионерских породица добили кров над главом- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:43