/ - SD LOGO
05/07/2022 u 09:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SD Bijelog Polja ministru Đuroviću: Iskoristite zakonsku mogućnost i ograničite cijenu peleta i drva

Pokažite da vam je stalo do standarda građana i izađite u susret stanovnicima sjevera ispunjavajući tražene zahtjeve od kojih u značajnoj mjeri zavisi egzistencija velikog broja porodica, navode oni

Socijaldemokrate Bijelog Polja izražavaju zabrinutost povodom izjave ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića koji je prilikom radne posjete Bijelom Polju saopštio da Vlada neće ograničiti izvoz peleta. 

-Podsjećamo ministra Đurovića da to može učiniti već sjutra. Stoga mu poručujemo da iskoristiti zakonsku mogućnost koja postoji zahvaljujući amandmanu SD-a i ograniči cijenu peleta i drva odmah.Ministre, tu mogućnist imate već dva mjeseca od kad je donijet zakon o ograničenju cijena i ne znamo šta čekate. Takođe, na našu inicijativu Skupština je donijela zaključak da Vlada, ukoliko postoji potreba, subvencinoše mala, mikro i srednja preduzeća kako ih ograničenje cijena ne bi potencijalo odvelo u negativno poslovanje.- navode u saopštenju.

Dodaju:"mate sve zakonske mehanizme i upotrijebite ih konačno. Omogućite građanima da drva i pelet kupe po povoljnijim uslovima. Pokažite da vam je stalo do standarda građana i izađite u susret stanovnicima sjevera ispunjavajući tražene zahtjeve od kojih u značajnoj mjeri zavisi egzistencija velikog broja porodica".

-Ovim putem ukazujemo i na to da je osim povoljne cijene, potrebno da drva i pelet budu dostupni našim građanima, što trenutno nije slučaj. Zbog toga su pojedine zemlje i pribjegle zabrani izvoza na određeni vremenski period, za koju Đurović izgleda ne zna, čim se snebiva nad tom mogućnošću, na koju mu ovom prilikom ukazujemo. Ponavljamo, nije samo cijena problem, nego i dostupnost, jer se pelet trenutno ne može kupiti u Crnoj Gori. Takođe, uvaženom ministru, predstavniku zelene partije poručujemo i da se stanovnici sjevera guše u zagađenom vazduhu tokom zime, što su prethodne vlade nastojale riješiti posredstvom programa ENERGY WOOD, na osnovu kojeg su odobravani beskamatni krediti za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet i briket), što više nije slučaj, odnosno ne radi se ništa po tom pitanju- poručuju oni.

Dodaju:"Pozivamo ga da čuje građane sa sjevera, da se osvrne na realne probleme, a ovih dana poslaćemo mu inicijativu građana Bijelog Polja koju je za samo tri dana podržalo 1200 potpisnika.  Od ministra zahtijevamo da utiče na cijenu peleta i drva i da omogući tražene subvencije".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 14:23