СД, лого / - СД, лого
23/09/2021 u 15:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Извињавамо се сузавцу и “народној” полицији што смо их дирали

Очигледно, додају, да за афирмисање параралелне стварности није задужен само „ослобођени“ јавни сервис

Читајући извјештај Управе полиције о догађајима 4. и 5. септембра на Цетињу дало би се закључити само једно – на Цетињу су тог дана, умјесто мирних демонстраната, очигледно били Талибани који су, након Кабула, покушали да заузму црногорску Пријестоницу, саопштено је из СД-а.

-Одатле и не чуди реченица предсједника Одбора за безбједност и одбрану да је митрополит имао веће шансе да буде устоличен у Кабулу, него на Цетињу, очигледно заснована на драфт верзији овог извјештаја у коју је прије свих нас имао увид. Извјештај, првенствено, не садржи доста ствари које смо у јавности имали прилику да чујемо. Тако се у њему нигдје не помиње да је „пуцано на полицију“, како је то извјестила једино „ослобођена“ РТЦГ. Касније смо сазнали да су ову информацију добили „усмено“ од непознатог службеника Управе полиције. Да ли се ради на утврђивању идентитета тог службеника и да ли руководство јавног сервиса осјећа одговорност за то што су оваквим извјештавањем произвели страх и панику код грађана? Извјештај не садржи ни информацију о томе да је митрополит цркве Србије био угрожен од снајпера, па се поставља питање да ли ће због изазивања страха и панике на одговорност бити позван и српски патријарх Порфирије Перић- наводе у саопштењу.

Очигледно, додају, да за афирмисање параралелне стварности није задужен само „ослобођени“ јавни сервис.

-Ослобођена“ Управа полиције у извјештају се такође поиграла са подацима, наводећи, рецимо, да су протестанти запалили гуме на Белведеру у 5 сати. Протестанти су, заправо, на Белведеру били до 8:30, макар по нашем времену. Врло је могуће да се неко од експерата из Управе полиције пребацио на рачунање времена на Гренланду, што заиста, у тренутку када је у Црној Гори било 8:30, износи неких 3 сата мање. Па ипак, након тога, аутор извјештаја наставља да путује кроз вријеме, наводећи да су службеници у 7:40 позвали окупљене на Белведеру да се разиђу. У којој смо сад временској зони? Невјероватно је колико далеко фабрика инсинуација звана извјештај Управе полиције иде – поред свих доступних снимака на којима се види да полицајци нијесу били угрожени од стране грађана као и снимака са градског трга гдје су грађани поздрављали полицајце ријечима „ви сте наша браћа“, они тврде да су полицајци нападнути, гађани разним предметима, те да су били угрожени- додају из СД-а.

Извјештај такође, како кажу, помиње комби возило, плаве боје, са 40 „Молотовљевих коктела“ и маскираним лицима са намјером да нападну службенике полиције, а које се, према њиховим сазнањима, кретало према ужем језгру града.

-Возило се, како тврде, удаљило у непознатом правцу. У којем се то правцу и како плаво комби возило могло удаљити, кад је цијело Цетиње било блокирано и из њега се није могло изаћи? Зашто службеници Управе полиције нијесу пресрели наведено возило и лишили слободе лица која су, сходно извјештају, планирала напад? Очигледно је да се ради о класичној манипулацији како би се оправдало брутално насиље припадника Управе полиције над мирним протестантима. Господо из менаџмента Управе полиције, много је питања на која ћете морати да одговорите у времену које је пред нама. Остаје записано и забиљежено да сте 4. и 5. септембра спровели десант на Цетињу, да сте тровали и без икаквог разлога нападали и старо и младо, и жене и мушкарце, дјецу, лица са инвалидитетом, апсолутно све који су вам се нашли на путу. Све то вам, будите увјерени, никад нећемо заборавити, а доћи ће вријеме када ћемо се погледати у очи и када ћете морати да објасните ово ваше дјеловање- кажу Социјалдемократе и додају:

-Након читања ове лакрдије од извјештаја, не остаје нам ништа друго него да се извинимо сузавцима, гуменим мецима и шок бомбама које су на нас бацали службеници “народне” полиције, јер смо их нашим мирним протестом на Цетињу испровоцирали да се иживљавају над нама. Испашће, на крају, да су полицајци окупљеним грађанима удјељивали руже и загрљаје, а да је хемијска средства снагом ума и вјере призвао митрополит Здравко Кривокапић да са неба падају на окупљене грађане. Рекосмо ли митрополит? Пардон, премијер Кривокапић.На крају, имајући у виду екстремну толеранцију и емпатију припадника Управе полиције коју овај извјештај препознаје и истиче, не преостаје нам ништа друго осим да предложимо да руководилац ове акције, Горан Јокић, замијени Славицу Илинчић на мјесту генералног директора Директората за основно образовање. Толика емпатија и толеранција просто воде ка томе да би се Јокић изванредно снашао у раду са дјецом, а за разлику од Илинчићке, вјерујемо и да је вакцинисан. Имају и једну веома важну сличност – оно што им не одговара растјерују димом. Илинчићка вирусе дуванским, а Јокић грађане димом од сузавца, шок бомби и законом недозвољених гумених метака- закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:36