СД честитка / - СД честитка
21/05/2021 u 09:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Мјерна јединица Црне Горе је љубав и никад мржња

Поручују грађанима да се не дају убиједити да је љубав према држави "отрцана" нити да је то банализована подршка било којој политичкој опцији

Мјерна јединица Црне Горе је љубав и никад мржња, баш као што је мјерна јединица правог патриотизма прихватање различитог и никад национализам. Мала Црна Гора се вјековима изнова потврђивала управо зато што је схватала ту суштину: људи, са свим њиховим различитостима, су Црна Гора, поруују из СД-а.

-У данашњем осјетљивом друштвеном и политичком моменту, ваља се зато подсјетити управо тога. Ова земља није опстајала на негацији и мржњи, него на афирмацији сопствених вриједности. Истих оних које нам сада историја намеће да заједнички снажно реафирмишемо- наводе у честитки поводом Дана независности.

Поручују грађанима да се не дају убиједити да је љубав према држави "отрцана" нити да је то банализована подршка било којој политичкој опцији.

-Држава није фраза, него кућа која омеђује наше и животе све наше дјеце, и у томе нема ништа банално. Напротив. Та кућа од Дукље, Зете до Црне Горе; преко Берлинског конгреса до обнове независности 2006; од Октоиха до првог факултета, показала је да је вриједна. Она носи дух овог поднебља, који никад није мировао и никад се није мирио са неповољним околностима које су га неријетко сналазиле. Тај дух остао је до дан данас нетакнут, као извор са кога се напаја свака нова генерација. Те генерације даље ће своју кућу уљепшавати, надограђивати, бранити је кад треба, и провјетравати је увијек кад буду осјетили да се теже дише. И зато ће та кућа опстати онако како је и до сад: на људима. Онима широког духа, талентованим, стручним и посвећеним. Они ће своје вриједности преносити заувијек, а са њима и Црну Гору. Они ће наставити да буду дио свијетле историје, која је вазда потирала мрак сваког национализма-поручују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:34