Jasmina Kalić i Ismarić Ćorić / - FOTO: SD
24/06/2022 u 14:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SD: Neophodno razvijanje specijalizovanog hraniteljstva, političke partije i država da daju veću podršku

Kalić navodi da mališani sa smetnjama u razvoju neopravdano dugo borave u ustanovama, a dugotrajni boravak u instituciji po svim istraživanjima zaista ostavlja dalekosežne posledice po fizički i mentalni razvoj ove djece.

Potpredsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore Jasmina Kalić i predsjednik Opštinskog odbora SD Ismar Ćorović posjetili su Javnu ustanovu za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju -Tisa” u Bijelom Polju, kako bi razgovarali sa direktorom ustanove Ensadom Omerovićem i koordinatorom male grupne zajednice Aldinom Pilavcem.

Kako je saopšteno iz te partije, cilj posjete je iznalaženje dodatne političke volje i kompetencija za unapređenje podrške djeci koja imaju poteškoće u razvoju.

- Dosadašnja praksa zaštite djece i mladih bez roditeljskog staranja u Crnoj Gori umnogome se bazirala na smještaju djece i mladih u institucije, prvenstveno u ustanovi -Mladost” u Bijeloj. Godinama unazad ulagani su dodatni napori za razvijanje servisa podrške, ali prvenstveno na razvoj hraniteljstva. Dakle Crna Gora je ulagala u prethodnom periodu napor da se podigne kvalitet usluga, ali ono na čemu je potrebno dati jos veći doprinos je svakako razvijanje usluga specijalizovanog hraniteljstva - navodi se u saopštenju.

Specijalizovano hraniteljstvo kao usluga socijalne i dječije zaštite zadovoljava potrebe djeteta sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, izraženim zdravstvenim teškoćama ili poremećajem ponašanja. Za ovu djecu stručnjaci su procijenili da je primjena hraniteljstva u njihovom najboljem interesu i u hraniteljsku porodicu se smještaju na kraći ili duži vremenski period.

- Mala grupna zajednica u javnoj ustanovi -Tisa- je prvi 24-satni servis ove vrste u Crnoj Gori, kapaciteta do osmoro djece sa smetnjama u razvoju, bez roditeljskog staranja ili djece čijim roditeljima je oduzeto roditeljsko pravo i kako ističe koordinator ove zajednice gospodin Pilavac, svi oni su sa teškim intelektualnim ili psihomotornim razvojem - piše u saopštenju.

Djeca u okviru ove zajednice uključena su u predškolško i školsko obrazovanje, kao i logopedski centar, ali ukoliko se ne nađe adekvatna hraniteljska porodica, koja bi bila spremna da brine o njima, smještaju se u ustanovu Komanski most u Podgorici.

- Ono što nedostaje je svakako adekvatnija zaštita i zadovoljavanje potreba djece sa smetnjama sa poteškoćama u razvoju, zbog čega nam je neophodno razvijanje specijalizovanog hraniteljstva - istakla je Kalić.

Ona dodaje da mališani sa smetnjama u razvoju neopravdano dugo borave u ustanovama, a dugotrajni boravak u instituciji po svim istraživanjima zaista ostavlja dalekosežne posledice po fizički i mentalni razvoj ove djece.

- Takođe smo svjesni da djeca sa poteškoćama u razvoju teško nalaze udomljenje u hraniteljskim porodicama prije svega zbog predrasuda, stereotipa i nedovoljne edukacije hranitelja, ali i cjelokupne javnosti - ocijenila je Kalić. -

Nadležne državne institucije ali i političke partije, moraju, svako sa svog aspekta, uložiti dodatne napore u razvoj sistema za ranu identifikaciju i intervenciju, jačanje usluga pomoći i podrške porodicama koje imaju članove sa poteškoćama u razvoju, ali isto tako i raditi intenzivno na uvođenju usluge specijalizovanog hraniteljstva, kako bi svako dijete imalo mogućnost da zadovolji svoju potrebu za sigurnim porodičnim okruženjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:54