Socijaldemokrate Crne Gore / - SD
26/09/2023 u 14:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SD: Odložiti početak popisa, opoziciju uključiti u proces

Namjera aktuelne vlasti je da, suprotno praksi iz 2003. i 2011. godine, iz procesa organizacije i sprovođenja popisa stanovništva u potpunosti izoluje predstavnike opozicionih političkih subjekata, navode iz SD-a

Socijaldemokrate Crne Gore smatraju da se popis stanovništva zakazan za period 1. do 15. novembra treba odložiti, te da se predstavnici opozicije, po uzoru na prethodna dva popisa, moraju uključiti u proces, kako bi on bio validan i kako ne bi došlo do bojkota, odnosno prekida popisa i brojnih nepravilnosti na osnovu kojih bi rezultati popisa mogli biti osporavani, kazali su iz ove partije.

- Predstavnici manje brojnih naroda već su iznijeli stav, sa kojim smo saglasni, da se popis treba odložiti dok popisni materijal ne bude ištampan na svim jezicima u službenoj upotrebi u Crnoj, što je samo jedan od preduslova za uspješno održavanje popisa - kazali su iz SD-a.

Kako dodaju, potrebna je i potpuna institucionalna spremnost za organizaciju i održavanje popisa, a trenutna situacija nas uvjerava da je sta je suprotno. 

- S druge strane, namjera aktuelne vlasti je da, suprotno praksi iz 2003. i 2011. godine, iz procesa organizacije i sprovođenja popisa stanovništva u potpunosti izoluje predstavnike opozicionih političkih subjekata - navode iz SD-a.

Prisjetimo se popisa 2011. godine kada su opozicione partije tražile i dobile sljedeće: po dva predstavnika u popisnim komisijama; učešće u izboru kontrolora i popisivača; postojanje duple popisnice kao kontrolni mehanizam prilikom brojanja; kontrolu unosa podataka; objavu podataka o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku najkasnije 90 dana od dana završetka popisa; međunarodni monitoring popisa. 

- Kako ništa od gore navedenog nije predviđeno prilikom održavanja ovogodišnjeg popisa, tražimo njegovo odlaganje do postizanja opšteg konsenzusa u vezi sa popisom - navode iz SD-a.

S obzirom na dugotrajan proces formiranja nove vlade, a imajući u vidi da tehnička vlada nema legitimitet da sprovede događaj od važnosti kao što je popis stanovništva, potreba odlaganja popisa nameće se kao jedino logično rješenje, zaključuju u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 14:24