/ - Фото: СД
24/03/2022 u 12:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Одлучније се борити против сексизма и мизогиније

-Радичевић је поручила: "Велико и одлучно "НЕ" сексизму, мизогинији и родно заснованом насиљу

Потребно је одлучније се борити против сексизма и мизогиније као изражених девијантних појава, поручили су данас Ивана Рашчанин Радичевић, предсједница Форума жена СД и Борис Мугоша, посланик СД испред Суда за прекршаје.

Повод је пријава против Рашчанин-Радичевић коју је поднио функционер ДФ-а Спасоје Томић, и то зато што је јавно указала на његово вербално насиље и сексистичке, мизогине и непримјерене изјаве на рачун посланице Драгиње Вуксановић-Станковић.

Овом приликом Рашчанин-Радичевић је поручила: "Велико и одлучно "НЕ" сексизму, мизогинији и родно заснованом насиљу. Ја сам данас овдје зато што сам оптужена за наводно дрско понашање према функционеру ДФ-а Спасоју Томићу. А "дрско" сам се понашала јер сам јавно указала да је његово понашање недопустиво, након што је изнио сексистичке пошалице на рачун посланице Драгиње Вуксановић-Станковић. Дрско сам се понашала јер сам поручила да таквом јавном дискурсу нема мјеста у Црној Гори, зато што сам указала да такво његово понашање подстиче на исти или гори вид насиља, као и зато што сам указала да његово недопустиво понашање демотивише жене да уђу у јавну сферу, али и све оне које трпе насиље и не пријављују га. Но, његове пријаве неће обесхрабрити ни мене ни партију да се боримо да се свака жена у Црној Гори осјећа сигурно и заштићено".

Подршку је дао и посланик СД Борис Мугоша, поручивши: "Ивана је данас у Суду за прекршаје јер је, са пуним правом наравно, јавно осудила сексистичке изјаве функционера Демократског фронта. Узевши у обзир прописе, вјерујем да ће се показати да дјело за које се терети није прекршај, али оно што посебно забрињава јесте притисак којем су изложене слободномислеће боркиње за права жена каква је Ивана Рашчанин-Радичевић.

Оваква дешавања и пријаве заправо потврђују да је она на правом путу борбе против девијантних и ретрограних појава. Вјерујем да је пристојна и цивилизована Црна Гора већинска и да она нема алтернативу, али и да морамо бити свјесни да ћутањем и релативизацијом оваквих девијантних појава, ми дајемо вјетар у леђа потенцијалним насилницима, а обесхрабрујемо жртве насиља."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 07:15