SD logo / - SD LOGO
05/06/2023 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SD: Odluka o članstvu u NATO garant mira i teritorijalnog integriteta Crne Gore

Koliko god politička situacija u Crnoj Gori bila loša, a kriza nikad gora, činjenica da smo dio saveza garantuje trajni mir unutar granica naše države, saopšteno je iz ove partije

Odluka o članstvu Crne Gore u NATO savezu, donijeta na sjednici Skupštine 28. aprila 2017. godine na Cetinju, kojom je predsjedavao prvi predsjednik Socijaldemokrata, Ivan Brajović, garant je mira u Crnoj Gori i njenog teritorijalnog integriteta, saopšteno je iz SD-a.

- Socijaldemokrate Crne Gore dale su značajan doprinos usvajanju ove odluke. Primarno smo 2015. i 2016. spriječili scenario 30. avgusta 2020. godine kojim bi na vlast došli lideri Demokratskog fronta što bi, dobro smo tada bili svjesni, skrenulo Crnu Goru sa njenog puta i članstvo u NATO-u pretvorilo u nikad dosanjani san. Nakon toga smo, kao dio stabilne parlamentarne većine i stabilne Vlade stvorili sve preduslove za prijem Crne Gore u evroatlantski savez. Danas, kada nažalost živimo novu političku realnost, još smo bolje svjesni značaja odluke o članstvu u NATO. Koliko god politička situacija u Crnoj Gori bila loša, a kriza nikad gora, činjenica da smo dio saveza garantuje trajni mir unutar granica naše države. Takođe, s obzirom da smo dio kolektivnog sistema bezbjednosti najvećih svjetskih sila, to članstvo garantuje i teritorijalni integritet Crne Gore i onemogućava sve one, a ima ih, koji bi granice Crne Gore uređivali na neki drugačiji način, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, u konačnom, Crna Gora je od te 2017. godine do septembra 2020. godine postala veoma privlačno mjesto za investitore, čemu je svakako značajno doprinijelo članstvo u NATO-u.

- Nažalost, političke (ne)prilike koje su nas zadesile u protekle tri godine, otjerale su brojne investitore iz naše države. Vjerujemo da vrlo brzo, za samo nedjelju dana, počinje nova etapa na crnogorskoj političkoj sceni i da će nova parlamentarna većina i vlada vratiti Crnu Goru na poziciju kredibilne NATO članice. Socijaldemokrate će, u toj vladi, svakako biti garant ostvarenja ovog cilja, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2023 17:51