Socijaldemokrate SD / - SD
23/11/2022 u 10:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SD: Popis da ne bude prije novembra 2023, bez pitanja o vjeri, naciji i jeziku

Oni ističu da je popis neophodno sprovesti u atmosferi koja je lišena tenzija, te da je cijeli proces neophodno osloboditi političkog uticaja

Poslanici Socijaldemokrata Crne Gore predali su u proceduru amandmane na Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojima se održavanje popisa predviđa za najranije u novembru iduće godine, a koji takođe predviđaju da pitanja vezana za vjeroispovijest, nacionalnost i jezik ne budu sastavni dio popisa stanovništva.

- Obrazlažući termin održavanja popisa, iz Socijaldemokrata su istakli da su, shodno medjunarodnim preporukama a i dosadašnjoj praksi, dva mjeseca odgovarajuća za popis kad je Crna Gora u pitanju su aprili i novembar jer treba voditi računa da to bude period kada većina stanovnika boravi u uobičajenom mjestu boravka, da treba izbjegavati zimu s obzirom da, usljed vremenskih uslova, može biti teško ili nemoguće doći do određenih naseljenih područja, kao i da popis treba održati u periodu kada nema značajnih političkih zbivanja, tj. izbora. S obzirom da u prvoj polovini iduće godine Crnu Goru očekuju predsjednički i vanredni parlamentarni izbori, popis je adekvatno održati najranije u novembru 2023. godine, saopštili su iz ove partije.

Govoreći o izbacivanju pitanja o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri i maternjem jeziku, Socijaldemokrate ističu da je popis neophodno sprovesti u atmosferi koja je lišena tenzija, te da je cijeli proces neophodno osloboditi političkog uticaja.

U tom smislu, kako dodaju, a navodeći praksu u brojnim zemljama EU, te činjenicu da Uredbom Evropskog parlamenta ova pitanja nijesu definisana kao obavezna prilikom održavanja popisa, Socijaldemokrate predlažu da se ona, prilikom idućeg popisa, ne postavljaju.

- Iz te partije navode da podatke o nacionalnoj pripadnosti ne prikupljaju: Njemačka, Francuska, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Belgija, Holandija, Švajcarska, Luksemburg, Španija, Portugal, Grčka, Austrija, Slovenija, Island. Podatke o vjerskoj pripadnosti ne prikupljaju: Francuska, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Belgija, Holandija, Luksemburg, Austrija, Poljska, Španija, Slovenija, Island, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Rusija. Podatke o jeziku ne prikupljaju: Njemčka, Francuska, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Belgija, Holandija, Španija, Portugal, Grčka, Austrija, Slovenija, Island, Sjedinjene Američke Države. Praktično samo 1/3 zemalja EU prikuplja sva navedena tri podatka, naglašavaju Socijaldemokrate.

Kako ističu, ono čemu, svakako, treba posvetiti posebnu pažnju, jeste zaštita i afirmisanje prava naroda koje crnogorsko zakonodavstvo definiše kao manjinske.

- U tom smislu, a s obzirom da procenat pripadnika ovih nacionalnih zajednica ne bilježi značajnije promjene o čemu govore brojna relevantna istraživanja, mogu se koristiti podaci sa prethodnih popisa, smatraju u SD-u. U slučaju da dođe do većih demografskih promjena, a što redovno prati zvanična statistika, procenti manjinskih naroda na državnom i lokalnim nivoima mogu biti provjereni kroz sprovođenje prikladnih zvaničnih istraživanja, kako to predviđa EU legislativa, dodaju u SD-u.

Popis stanovništva je, kako ističu, veoma značajna aktivnost za svaku državu, jer se na osnovu dobijenih rezultata kreiraju brojne javne politike, poput politike regionalnog razvoja, socijalne politike, obrazovne i zdravstvene politike, populacione odnosno politike demografskog razvoja, politike zaštite životne sredine i dr.

- Zato je neizmjerno važno da se kroz popis stanovništva dobiju kvalitetni podaci neophodni za kreiranje ovih politika i da se kroz prikupljanje nekih drugih podataka u popisu ne utiče negativno na one koje treba da posluže za planiranje ključnih javnih politika, ističu u SD-u. Predložena amandmanska rješenja, kako navode u SD-u imaju za cilj da Crna Gora prati moderne statističke prakse ubjedljive većine razvijenih država, odnosno društava gdje je ostvaren do sada najveći stepen razvoja demokratskih vrijednosti i praksi. Zbog svega navedenog, od velike je važnosti da se popis održi i da Crna Gora dobije kvalitetne i vjerodostojne podatke, ali isto tako i da popis bude lišen neprimjerenih političkih uticaja i stavljanja u prvi plan pitanja koja nemaju nikakvu statističku važnost, ističu u SD-u, zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 11:58