Коњевић / Фото: Лазар Ружић
07/04/2022 u 11:29 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

СДП ће ипак бити дио власти?

Након низа преговора, начелни договор је да Социјалдемократе (СД) добију одређена мјеста "по дубини"

Преговори око формирања мањинске владе су у завршној фази, сазнаје "Дан".

Након низа преговора, начелни договор је да Социјалдемократска партија (СДП) ипак буде дио власти, док ће Социјалдемократе (СД) добити одређена мјеста "по дубини".

Иако Социјалистичка народна партија (СНП) није била за такву владу, они су, како сазнајемо, приближили ставове са ГП УРА и осталим конституентима мањинске владе и спремни су за одређене компромисе.

Проблем је што је Главни одбор СНП-а изгласао да преговарају о уласку у мањинску владу, али да у њој не могу бити СД и СДП. У случају да СНП ипак не пристане на ову опцију, странци Рашка Kоњевића би припало мјесто предсједника Скупштине.

То је за "Дан" казао извор близак странкама које учествују у преговорима о формирању Владе.

На овај начин мањинска влада добила би подршку 49 посланика, што је била жеља и намјера мандатара Дритана Абазовића када је представио тај концепт.

image

Абазовић

Фото: Срђан Бољевић

Генерални секретар Грађанског покрета УРА Милета Радованић казао је за "Дан" да се улази у финалну фазу преговора, не коментаришући детаље.

image

М. Радованић

-Фото: УРА

– Очекује се да мандатар Абазовић у наредних неколико дана, то јесте крајем ове недјеље или почетком наредне, изађе са предлогом свог кабинета, односно да имамо састав нове владе. Сви се помало помјерамо са почетних позиција, али то је мјера компромиса коју морамо постићи за добробит друштва. Морамо убрзати процесе и формирати нову, 43. Владу. Институције су блокиране, многе у в.д. стању, па су и грађани и привреда у ишчекивању да се овај процес заврши. То морамо урадити што прије јер је доста изазова пред нама на унутрашњем и спољашњем плану. Постоје одређени помаци у преговорима, али се процеси морају покренути са мртве тачке – рекао је Радованић.

Предсједник Социјалдемократа Дамир Шеховић поручио је мандатару Дритану Абазовићу да има подршку ако жели проевропску и про-НАТО владу, а у супротном треба да врати мандат. Након тога би, како наводи, и разговори о техничкој влади добили додатни легитимитет.

image

Шеховић

Фото: Срђан Бољевић

–Таква влада би, што се СД тиче, представљала бољу алтернативу.Уколико мандатар за састав нове 43. Владе Дритан Абазовић заиста жели да формира прозападну, проевропску и про-НАТО владу, како то јавно тврди, која ће без икакве дилеме ограничити руски или било који други малигни утицај на Црну Гору, може је предложити већ данас и засигурно ће имати више него довољну подршку у парламенту за такав приступ. У супротном, уколико из неког разлога има потребу да формира Владу која би, умјесто јасне и недвосмислене грађанске, секуларне, антифашистичке, европске и евроатлантске политике, спроводила туђу, антицрногорску, односно антидржавну политику, сличну оној по којој ће одлазећа влада Здравка Kривокапића, нажалост, остати упамћена, најбоље је да врати мандат и стави тачку на прилично неозбиљан политички контекст који прати састављање Владе – навео је Шеховић.

Kрајње је вријеме, додаје лидер СД, да наши грађани коначно добију и прецизну информацију око онога што је суштина читавог аранжмана – на основу којих политичких и програмских принципа мандатар планира да формира нову владу и обезбиједи подршку у парламенту, "коју засада очигледно нема".

Како је закључио, уколико мандатар није у стању да у најкраћем року обезбиједи довољну парламентарну подршку за Владу која би се формирала на јасној грађанској, европској и евроатлантској платформи, враћање мандата би представљао логичан потез.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jun 2024 01:47