сдп илустрација / - сдп илустрација
22/09/2021 u 18:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДП предложио резолуциjу о стабилизациjи политичких прилика

Диjалог jе неопходно покренути и поводом избора Врховног државног тужиоца и Тужилачког савjета у циљу постизања широког консензуса и избjегавања политичке инструментализациjе овог тиjела, каже се у документу СДП-а

Социjалдемократска партиjа (СД) предложила jе резолуциjу о стабилизациjи политичких прилика и постизању европског консензуса коjом се, како jе образложено, доприноси превазилажењу подjела и проналажење заjедничких уставних, европских и демократских рjешења.

Предлог резулуциjе данас су доставили Скупштини Црне Горе посланици Рашко Коњевић и Драгиња Вуксановић Станковић.

У резолуциjи се исказуjе спремност да се покрене озбиљан, широк и свеобухватан политичко-парламентарни диjалог ради рjешавања отворених питања у правосуђу, jер су Уставни и Врховни суд, Државно тужилаштво и Судски савjет у вд или дисфункционалном стању, јавља агенција Мина.

– Диjалог jе неопходно покренути и поводом избора Врховног државног тужиоца и Тужилачког савjета у циљу постизања широког консензуса и избjегавања политичке инструментализациjе овог тиjела – каже се у документу СДП-а.

Истиче се да jе Црноj Гори неопходан и диjалог о стратегиjи економског развоjа и мjерама за превазилажење економске кризе, изазване одусуством кључних реформи и корона вирусом.

– На бази постоjања европске вриjедности већине у Скупштини неопходно jе хитно интензивирати процес европских интеграциjа, коjе су суштински заустављене усљед подjела и кризе унутар власти, као и одсуства диjалога са опозициjом и другим друштвеним актерима – каже се у предложеноj резолуциjи.

Истиче се да сва индивидуална и колективна права мораjу бити заштићена и омогућена без стварања екслузивних права за било кога и у складу са принципом да су сви jеднаки пред законом, са истим правима и обавезама.

– Грађански карактер државе jе уставна одредница, а секуларност jедан од основних вредносних принципа модерне правне државе и мора бити обавезуjућа у свим сегментима државе и друштва – наводи се у резолуциjи.

СДП позива све друштвене актере, државне органе, политичке партиjе, друштвене и невладине организациjе коjе диjеле ове рвиjедности да се окупе и заjедничким радом даjу допринос мирном рjешевању проблема и изласку из тешке кризе црногорског друштва.

– Увjерени смо да за такав приступ постоjи жеља код убjедљиве већине, посебно у данима изражених политичких и социjалних тензиjа и сукоба – каже се у резолуциjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:55