Сједиште Митрополије (фото: МЦП) / - мцп
16/08/2021 u 11:08 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДП тражи да СО не дозволи устоличење митрополита Јоаникија у манастиру на Цетињу

- У циљу очувања грађанског мира и спокоја грађана Цетиња и свих који у нашем граду бораве, позивамо организаторе активности предвиђених за 4.септембар 2021. године у Цетињском манастиру да од њих одустану или да их обаве у неком другом граду - каже се у предлогу закључака.

Предсједник Одборничког клуба СДП у Скупштини Пријестонице Никола Ђурашковић упутио је предсједници Скупштине Цетиња Дејани Диздар предлог закључака  које би требала да донесе Скупштина, који траже да се устоличење митрополита Јоаникија не обавља на Цетињу.

- У циљу очувања грађанског мира и спокоја грађана Цетиња и свих који у нашем граду бораве, позивамо организаторе активности предвиђених за 4.септембар 2021. године у Цетињском манастиру да од њих одустану или да их обаве у неком другом граду - каже се у предлогу закључака.

СДП тражи од Скупштине да овласти градоначелника Пријестонице Цетиње "да обави све неопходне радње из своје надлежности како би се спријечиле активности на територији Пријестонице Цетиње или у било којем објекту у власништву Пријестонице, које имају за посљедицу ометање свакодневног живота грађана Цетиња или спрјечавање њихових Уставом Црне Горе гарантованих права на слободу кретања или окупљања".

- Скупштина Пријестонице позива Владу Црне Горе да својим активностима не доприносе повећању тензија и нарушавању мира и спокоја грађана Цетиња и свих који у нашем граду бораве, већ да у складу са својим Уставом дефинисаним надлежностима, омогући равноправност свим грађанима Цетиња и Црне Горе, без обзира на њихову националну, политичку или неку другу особеност - каже се у члану 3 предлога. 

СДП иницира да Скупштина Пријестонице позовеа Владу Црне Горе да допринесе очувању грађанског мира и смањењу тензија позивом организаторима најављеног догађаја да од истог одустану и обаве га на неком другом мјесту.

У овој партији кажу да су разлози за доношење ових закључака везани су за актуелну безбједносну ситуацију која може бити нарушена у сусрет 4. септембру када је најављено устоличење Митрополита СПЦ господина Јоаникија у Цетињском манастиру на Цетињу.

- Уважавајући чињеницу да су бројним јавним обраћањима подигнуте тензије од стране дијела јавних актера који су вријеђајући Цетиње и Цетињане и све оне који се противе идеолошкој и политичкој мисији СПЦ која деценијама вријеђа и негира Црногорце отворено утицали на усложњавање политичких прилика и подизање тензија. Цетиње као мјесто величанственог отпора тој политици у најтежим веменима 90-их не мозе ћутке посматрати да се у њему одиграва симболично потчињавање и покоравање Црне Горе.  Зато, овом Одлуком,  између осталог, апелујемо на организаторе овог чина да одустану од церемоније која се с правом доживљава као акт провокације, посебно имајући у виду актуелни политички контекст и вјековну неправду према једном народу којем се отима његово културно и историјско насљеђе као посљедица насилне анексије 1918. године, што је чин без преседана у европским оквирима. Тај чин могу организовати на другом мјесту и тиме дати допринос грађанском складу и избјећи непотребне тензије. Цијенећи да су грађански мир и спокој свих грађанки и грађана Цетиња наше највеће вриједности сматрамо неопходним да доношењем ових Закључака  искажемо јасну намјеру Скупштине Пријестонице да очува ове вриједности и у потпуности заштити сва Уставом загарантована права грађанки и грађана Цетиња, као и свих који бораве на Цетињу - истиче се у саопштењу СДП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:09