СДП / - СДП
23/09/2021 u 14:26 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДП: Влада покушава пожар угасити бензином

Зековић је истакао и да је у међувремену jе стање погоршано и Црна Гора се налази у стању дубоких политичких подjела, институционалне и друштвене кризе, коjа има и безбjедносне изазове и потпуно паралише институциjе и нормалан живот грађана

Генерални секретар СДП Иван Вуjовић навео jе да су актуелни покушаjи реконструкциjе Владе уствари начин да се jедно лоше стање и лош модел замиjени jош горим.

– При томе се као кључне теме намећу питања подjеле функциjа и фотеља. То ниjе пут, већ jе то правац коjи нас води у даље пропадање. Пут мора бити у диjалогу и рjешавању проблема на врjедносноj основи и платформи а не кроз приземну партиjску трговину. На краjу, на диjалог и европски консензус нас упорно позиваjу и наши европски и међународни партнери. Овако нам се нуди пут од „експретске” до Вучићеве Владе – нагласио jе Вуjовић.

Зековић је представљаjући резолуциjу о стабилизациjи политичких прилика и постизању европског консензуса, коjу су предали у скупштинску процедуру посланици СДП-а подсjетио jе да jе ово трећи пут ове године да СДП покушава натjерати власт да прихвати диjалог.

– Увиђаjући гдjе овакав процес води СДП jе jош почетком године писмом предсjедника Коњевића предсjеднику Скупштине Бечићу иницирао диjалог око избора носилаца правосудних функциjа и изборне реформе, а у jуну упутио jавни позив на постизанjе европског консензуса у свиjетлу исказане већине у Скупштини приликом гласанjа о Резолуциjи о Сребреници – навео jе Зековић.

Зековић је истакао и да је у међувремену jе стање погоршано и Црна Гора се налази у стању дубоких политичких подjела, институционалне и друштвене кризе, коjа има и безбjедносне изазове и потпуно паралише институциjе и нормалан живот грађана.

– Имамо снажан пад инвестициjа, раст броjа незапослених за чак 10.000, енормни раст циjена животних намирница, капитални буџет коjи се остваруjе на нивоу од 30 одсто, погоршање здравствене ситуациjе, а власт се бави сама собом и борбом партиjа власти ко ће узети коjе министарство – рекао jе Зековић.

Он је истакао да је приjе годину дана експертска влада, коjа као концепт ниjе спорна иако се наша изведба показала очаjном, правдана jе неопходношћу исклjучивања ДФ-а из власти, jер би штетио европском путу.

–  Данас jе након веома лоших резулатата и потпуног заустављања преговора са ЕУ као рjешење се нуди улазак ДФ-а у власт. Пожар се покушава угасити бензином. СДП инсистира на озбиљном, широком и свеобухватном политичко-парламентарном диjалогу, како би стабилизовали политичке прилике и постигли европски консензус. На темељу неспорне европске политичке вечине коjа постоjи међу грађанима, а вjеруjемо да има исказ и међу политичким субjектима, потребно jе постићи договор о избору носилаца правосудних функциjа, стратегиjи економског развоjа, стабилизовати политичке прилике. Грађански карактер као темељно уставно одређење и секуларност, jедан од основних принципа модерн правне државе не могу се доводити у питање – навео jе Зековић.

СДП дубоко вjеруjе да jе унутар парламентарне већине зрела свиjест о неопходности диjалога и нада се да су увидjели да аутистични приступ коjи су до сада практиковали води само погоршању ситуациjе, закључио jе Зековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
СДП ВЛАДА
20. april 2024 00:28