/ - FOTO: KONGERS - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA
03/02/2024 u 15:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDP: Za predsjednika izabran Ivan Vujović, zamjenik Petar Odžić

Delegati Kongresa izabrali su novi saziv Glavnog odbora, Statutarne i Nadzorne komisije

Socijaldemorkatska partija je na danas održanom XI redovnom Kongresu za predsjednika izabrala Ivana Vujovića, a za zamjenika predsjednika izabran Petar Odžić. 

Takođe, delegati Kongresa izabrali su novi saziv Glavnog odbora, Statutarne i Nadzorne komisije. 

Obraćajući se delegatima i gostima predsjednik Vujović je naveo “da se promjene u načinu rada i komunikaciji moraju desiti, ali su s druge strane svakome jasne magistralne, vrijednosne i strateške linije politike SDP-a koje jedine imaju kontinuitet u više od 3 decenije našeg trajanja na političkoj sceni.

- Nažalost, svjedoci smo da se moramo ponovo suočiti sa izazovima sa kojima se naša politika borila u vremenu kada nije bilo mnogo snage iza nas ni mnogo saveznika sa nama. Retrogradne ideologije nacionalizma i velikodržavne politike su se opet vratile na scenu, potpomognute i sponzorisane iz dobro poznatih centara. To nam samo pokazuje vitalnost zlih politika na ovim prostorima, dubinu ukorijenjenih predrasuda koje su, odsustvom punog suočavanja sa prošlošću i mnogim propuštenim šansama građanske i evropske politike, ponovo dobile šansu. To nam, posebno ovdje na Balkanu, pokazuje i da nema konačnih pobjeda, odnosno da nema vremena u kojem imate luksuz da se ne borite za prave vrijednosti - navodi Vujović.

Dodao je da "na stare i nove izazove udara na građansko društvo i ponovnog prizivanja duhova prošlosti, danas još više nego prije upakovanih u kleronacionalističku omotnicu, imamo obavezu da odgovaramo jasno, snažno, nepokolebljivo i odlučno".

- Moramo, dragi prijatelji, jer to nije samo naša politička već i civilizacijska obaveza i dužnost - naš dug prema ovoj zemlji, njenoj multietničnosti i multikulturalnosti kao uslovu njenog opstanka kojega žele da razbiju baš zato što znaju da je to potporni stub - lijepak koji Crnu Goru drži zajedno kao domovinu svih nas njenih građana. Kada  danas neko, i to sa pozicija vlasti ili parastruktura koje kontrolišu vlast ponovo vrijeđa pripadnike manje brojnih naroda, vraća nas u 18. vijek koristeći uvrede i prijetnje, negira genocid i slavi ordinarne ratne zločince, kada neko vrijeđa i ponižava Crnu Goru, njene simbole, negira Crnogorce kao narod i priziva nestanak CG kroz neke fantomske nacionalističke svjetove – tada naš odgovor mora biti odlučan. A kada nam, često gnusno i perfidno, prišiju nacionalističku etiketu samo zato što ne ćutimo na anticivilizacijske ispade koje vidi čitav svijet, pa neka ne misle valjda da će nas to pokolebati. Jer svaka obmana traje kratko, a ova nova će i kraće nego što su i sanjali nove-stare arhitekte antigrađanske, anticrnogorske i antievropske politike - smatra on.

Vujović smatra da svaka pojava ili posljedica uvijek ima svoje uzroke.

- Građanska politika koja je s kraja 20.vijeka uz presudnu podršku SDP i tadašnjeg LSCG preokrenula točak istorije na ovom prostoru, čija je kulminacija bila u obnovi crnogorske nezavisnosti 2006.godine, nije iskoristila do kraja šansu da obezbijedi sve elemente na kojima jedna stabilna državna zajednica mora da počiva.Nepravda, korupcija, kriminal, pohlepa koja je mnogima pojela razum i etiku, raslojavanje društva, nebriga o ljudima ove zemlje i njihovom socio-ekonomskom položaju godinama su krnjile legitimitet politike i vlasti u kojoj smo i mi učestvovali do kraja 2015.godine. Time se razarala njena vrjednosna superiornost i vremenom se kroz kompromitaciju brojnih posrnulih njenih aktera kompromitovala i sama politika. SDP se i iz pozicija vlasti, kao što znamo svi, borio protiv ovih devijacija i ukazivao đe nas sve to može odvesti, jasno anticipirajući procese koji su se na kraju i desili. Naravno, daleko od toga da i mi nijesmo često znali da podlegnemo trendovima koji su uzeli maha i daleko od toga da smo se baš u svakoj situaciji dobro snašli zbog čega smo na kraju neke cehove i opravdano platili -pojašnjava Vujović.

Ipak, prema njegovim riječima, od proizvodnje grešaka pa i fatalnih, i sljepila za neke procese u realnom vremenu, jedino je gora obneviđelost, u vremenu sadašnjem, uzroka zbog čega nam se u značajnoj mjeri desilo to što nam se desilo, i što danas imamo na sceni, ili bolje reći u sedlu protagoniste nacionalističke i velikodržavne ideologije iz 90-ih.

- Ta vrsta sljepila, po konačnim efektima, nije manje destruktivna od destrukcije ovih nazadnih politika. Zato mi danas jasno kažemo: Svaka politika koja želi da upravlja državom mora imati jasan stav i otklon od pogubnih koruptivno-kriminalnih praksi koje su u prethodnom periodu razorile mnoge segmente sistema i institucija. Ko nije spreman da napravi, ne kozmetički već suštinski otklon od korupcije i kriminala, ne može biti naš saveznik u izgradnji pravne, moderne, evropske Crne Gore“ – istakao je Vujović.

On je kazao da SDP nikako ne smije upasti u zamku da od, uslovno rečeno, velikih tema ne vidi i ostane nijema na probleme sa kojima se u realnom životu susrijeću naši građani.

- Mi o svemu prethodnom možemo i moramo da govorimo ali moramo biti svjesni da građanina kojega svakodnevno srijećemo na ulici primarno danas zanima – kakav mu je standrard, zaposlenom plata, penzioneru penzija, kolike su cijene u marketima, kolika je cijena struje, ljekova i goriva, kako će đecu spremiti za školu. Kakvo nam je zdravstvo, obrazovanje, treba li da strijepimo kad đecu pošaljemo u školu da li je vijest o podmetnutoj bombi još jedna neslana škola, šta je sa vršnjačkim nasiljem, da li ima droge u školama, kakva nam je bezbjednost na ulicama.... I još niz drugih pitanja i tema koje „melju“ sve naše građane u realnom životu- dan za danom -poručuje Vujović.

Dodaje da mnogo više nego do sada SDP se mora profilisati na ovim temama.

- Ne smijemo zaboraviti da smo mi u prvom redu socijaldemokratska partija, a to znači borba za principe solidarnosti, pravičnosti, svih oblika jednakosti, rodne ravnopravnosti, jednom rječju borba za građanina. Borba za čovjeka koji živi od svog rada, borba za radnika-cu u proizvodnji, supermarketu, zaposlenog u administraciji, policajca, penzionera, ljekara, podstanara... Sticajem što subjektivnih, što objektivnih okolnosti taj prostor nam se suzio ali se žestoko moramo boriti da budemo prepoznati kao partija kojoj je permanentno u fokusu građanin, njegove potrebe, zahtjevi, brige...Osmišljavanje politika u tom smislu i vraćanje ili bolje reći snaženje ideološke socijaldemokratske boje u našoj politici mora biti potpuni prioritet. Taj prostor ne smijemo ostavljati onima koji su u njemu samo vidjeli priliku za jednokratan politički profit ili onima koji ga koriste za manipulaciju i vjersko-nacionalnu indoktrinaciju - stav je Vujovića.

Navodi da tT varke, manje ili više opasne, moramo osujetiti i aktivizmom se izboriti da naše poruke brige za građane, ali ne jednokratne, manipulativne, neodržive ili populističke, već suštinske i iskrene, budu prepoznate, vrjednovane i najvažnije efektuirane.

-To je naša ideološka ali prije svega obaveza prema građanima ove zemlje. Vjerujem da je Crnoj Gori danas više nego ikada potrebna sinergija kvaliteta, znanja i ozbiljnosti i mislim da će za takav pristup sve više biti prostora nakon što prođemo ovu aktuelnu fazu banalne, proste, i zašto ne reći često primitivne politike.Vjerujem posebno danas i zbog sveprisutne kontaminacije javne scene i nedoraslih aktera koje je samo sticaj socijalnih okolnosti i dugo trajanje jedne loše vlasti izbacilo na scenu. Svaka smislena i odgovorna politika mora biti usmjerena na budućnost, voditi aktuelne političke bitke, tražiti mostove i mogućnosti za dogovore u interesu zajedničkog cilja. Zato SDP treba da bude otvorena za politička i idejna povezivanja na jasnim principima državotvorne i reformske socijaldemokratske politike. Veoma sam sklon da sa onima sa kojima identično ili slično razmišljam o krupnim političkim temama sjednem i razgovaram i tražim najbolje modele i puteve - poručuje on.

Kazao je da crnogorskom društvu je danas nasušno potrebna snažna socijaldemokratska politika – politika koja će brinuti o onima koji žive od svog rada ali na ozbiljan i sistemski način, politika koja će čuvati vitalne državne resurse, koja će graditi solidarno i socijalno pravično društvo.

- Priroda djelovanja Socijaldemokratske partije je sklonost ka saradnji. Sjetićete se da smo na tome insistirali i dok smo bili na vlasti šireći frontove zajedništva i sa nekim opozicionim tada progresivnim snagama. I 2017. godine smo ponudili cijeloj demokratskoj javnosti “Manifest za okupljanje progresivnih snaga” kada nije bilo ni zrelosti ni pameti da se uđe u taj politički aranžman i time preveniraju neki negativni procesi koji su uslijedili na strani tada političke alternative. Zato SDP i danas treba da teži objedinjavanju ukupnog reformskog i progresivnog potencijala crnogorskog društva, kako bi se jačao politički front i otpor  društvenim devijacijama i retrogradnim trendovima koji prijete i Crnoj Gori i regionu. U kakvoj god formi djelovao, SDP i njegovi ljudi će djelovati na način da politika konačno počne da bude rad u javnom interesu za razliku od dominantne“ – zaključio je u obraćanju delegatima Kongresa Ivan Vujović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:21