/ Давид Сасоли
06/06/2021 u 09:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеф Европског парламента позвао да се свим државама Западног Балкана допусти улазак у ЕУ

Проширење може дониjети огромне користи како региjи, тако и Европи у цjелини и помоћи осигурати стабилан, просперитетан и миран континент, рекао jе у Сасоли

Предсjедник Европског парламента Дејвид Сасоли позвао jе да се допусти државама Западног Балкана улазак у Европску униjу (ЕУ), називаjући проширење позитивним проjектом за мир и просперитет.

- Проширење може дониjети огромне користи како региjи, тако и Европи у цjелини и помоћи осигурати стабилан, просперитетан и миран континент - рекао jе у Сасоли.

Темпо ће, како jе додао, зависити о испуњавању приступних критеријума.

- Реформе jош требаjу бити проведене у свакоj од ових земаља. Међутим, Европска униjа такође мора одржати своjа обећања и препознати напредак - нагласио jе Сасоли.

Уз Србиjу и Црну Гору, земље Западног Балкана укључуjу Босну и Херцеговину, Албаниjу, Сjеверну Македониjу и Косово.

ЕУ већ води преговоре о приступању са Црном Гором и Србиjом, док су Албаниjа и Сjеверна Македониjа службени кандидати. Босна и Херцеговина и Косово се сматраjу потенциjалним кандидатима за чланство.

Краjем прошле године Чешка и Словачка су блокирање усваjање важног текста закључака о напретку у процесу проширења ЕУ.

Приjе тога, Бугарска jе ставила вето на почетак преговора о придруживању ЕУ са Сjеверном Македониjом због спора коjи jе произашао уз њихове заjедничке историjе.

Ситуациjа се сматра проблематичном jер се балканским државама "удвараjу" земље попут Русиjе, Кине и Турске, пише њемачка ДПА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:08