Damir Šehović / FOTO:LAZAR RUZIC
15/06/2024 u 14:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šehović: Građanska Crna Gore neće dozvoliti igranje sa nacionalnim interesima

Izmjene zakona o crnogorskom državljanstvu, kojima jedan dio parlamentarne većine ucjenjuje drugi, u namjeri da se ona po svaku cijenu makar vještački i privremeno održi, predstavljaju veoma opasan politički naum koji bi mogao imati nesagledive štetne posljedice po građansko i državotvorno biće Crne Gore,poručio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović.

Ističe da je sasvim sigurno da samosvjesna, građanska Crna Gora, takvo najnovije igranje sa nacionalnim i državnim interesima sigurno neće dozvoliti.Politička agenda onih koji vrlo svjesno služe interesima zvaničnog Beograda, i koji su kao takvi najpogodoniji da realizuju najnoviju političku ujdurmu je po riječima Šehovića jasna.

- Namjera je da se prvo izmijeni zakon kojim se reguliše dobijanje crnogorskog državljanstva, a da se nakon toga kroz zloupotrebu instituta prebivališta krene u masovno ostvarivanje biračkog prava, odnosno u promjenu “krvne slike” našeg društva. Konačan cilj je odavno poznat – učiniti Crnu Goru politički i na svaki drugi način potpuno zavisnom od nama susjedne Srbije, kako bi se nakon toga kreirao pogodan društveni ambijent i za eventualno formalno preispitivanje državno-pravnog statusa Crne Gore - saopštio je Šehović.

- Političke strukture koje su se legitimisale sa pomenutim, kao i zahtjevima koji se odnose na izmjenu Ustava u dijelu pojedinih identitetskih pitanja, svoju submisivnost prema zvaničnom Beogradu ne kriju. Naprotiv. Takvim svojim pristupom se ponose. Međutim, glasno ćutanje onih kojima je ovaj ultimatum postavljen, nam govori da su i oni zarad opstanka Vlade i očuvanja ministarskih fotelja izgleda spremni da zaigraju na ovu, po interese Crne Gore opasnu kartu. Zato i jedni i drugi moraju da znaju da bi kretanje u tom pravcu izazvalo snažnu političku reakciju, koja će u konačnom takav štetan pristup sigurno onemogućiti. A oni, kao inicijatori ovih osjetljivih pitanja, u potpunosti će biti odgovorni za političku polarizaciju koju će to izvjesno izazvati - zaključio je lider SD-a.

Živković: Nećemo dozvoliti mijenjanje državnih simbola

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jul 2024 12:10