Дамир Шеховић / - LAZAR RUZIC
04/02/2022 u 10:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеховић: Изгласавањем неповјерења влади ставићемо тачку на агонију

Одлазећа влада је у континуитету радила на потирању грађанског и секуларног карактера државе, те угрожавању европских вриједности, наводи он

Дугогодишњи функционер ове партије и бивши министар образовања, Дамир Шеховић у недјељу је изабран за новог предсједника Социјалдемократа Црне Горе. У интервјуу за „Avaz“ Шеховић најављује пад актуелне црногорске владе, говори о посљедицама њене владавине, стању у регији, те потреби да политику подјела замијенимо новом, европском.  .  

Угрожавање мира

Шта су највеће грешке и најтеже посљедице које иза себе оставља актуелна влада и хоће ли она дефинитивно бити смијењена 4. фебруара?

- Одлазећа влада је у континуитету радила на потирању грађанског и секуларног карактера државе, те угрожавању европских вриједности, због чега је за свега годину успјела да сроза свој углед пред домаћом и међународном јавношћу. Уосталом, најлошији извјештај Европске комисије икада и блокада нашег европског пута само за себе довољно говори. Ништа мањи није ни економски хаос који је тзв. експертска Влада изазвала, због чега данас имамо највећу незапосленост у нашој новијој историји, дивљање цијена основних животних намирница, као и неколико затворених стратешки важних компанија. Покушај обрачуна са нашом дијаспором и низ дипломатских скандала су посебна прича. Зато ми је драго што ћемо изгласавањем неповјерења овој влади, која је најгора у нашој вишестраначкој историји, ставити тачку на ову агонију и створити претпоставке за излазак из политичког ћорсокака.

Како тумачите протесте на улицама црногорских градова, јер слични протести су одлазећу владу и довели на власт?

- Чињеници да на улицама бране тзв. изборну вољу министри који нису ни учествовали на изборима, док су за већину њих грађани први пут чули тек пар дана прије формирања Владе, готово да и не треба никакав коментар. Очигледно је да се овдје не ради о чувању „изборне воље“, него о грчевитој борби за одбрану незаслужено добијених фотеља, које су им се у међувремену умилиле. Право на мирне протесте је једно, а угрожавање мира и безбједности сасвим друго. Вјерујем да надлежни органи прате сва дешавања и да ће, ако то буде потребно, према свима спроводити оне мјере које су законом предвиђене.

Посебна одговорност

Јесу ли проблеми Црне Горе на неки начин повезани са БиХ, јесу ли искушења слична и како им се одупријети?

- Хушкачка ретроградна реторика је у последње вријеме нажалост све присутнија на нашим просторима. Потпиривање тензија, сијање страха и мржње према свему и сваком другачијем, старе су матрице по којима раде они који желе да врате дух 90-тих, како би по принципу „завади па владај“ државне и националне интересе подредили страним великодржавним утицајима. Зато је посебна одговорност на прогресивним политичким структурама које нису остале заглављене у прошлости, већ су окренуте ка будућности. Оне не смију дозволити слабљење грађанске свијести, раст популизма, јефтине демагогије и трговину нереалним очекивањима грађана, а посебно не смију дозволити да примитивизам постане дио државног система. Још мање да клеро-националистичка увјерења појединаца постану званична државна политика. Искуство Црне Горе у посљедњих нешто више од годину дана итекако опомиње.

Регионална сарадња мора бити приоритет

Како видите будућност Црне Горе, али и БиХ и остатка Западног Балкана?

- Политику подјела и доминације једних над другима треба замијенити новом, европском политиком. Регионална сарадња и окупљање око европских вриједности нам свима морају бити апсолутни приоритет. Предуслов за такав демократски, а ако хоћете и цивилизацијски искорак, јесте ослобађање од искривљених свјетоназора и давно превазиђеног система вриједности, на коме се нажалост и данас покушавају купити јефтини политички поени. Зато вјерујем да ће посебно нова генерација политичара на овим просторима наћи снаге да друштвеној стварности погледа у очи, да ће имати у виду дешавања из прошлих времена, али и да ће бити довољно мудра да им она не представљају терет.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:31