Damir Šehović (SDCG) / - SDCG
31/12/2022 u 11:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šehović: Nećemo odustati od građanske Crne Gore, vratićemo je na put zajedništva i EU

On je u obraćanju podsjetio na važnost prepoznavanja loših odluka, ali i na napore koje čine proevropske političke snage da Crnu Goru vrate na ispravan put zajedništva i EU integracije.

Crna Gora se nalazi u najvećoj političkoj i društvenoj neizvjesnosti u poslednjih nekoliko decenija, koja je proizvod ne samo nezrelosti aktuelne vladajuće elite, već nerijetko i njenih loših namjera, riječi su kojima je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore,  Damir Šehović, započeo obraćanje građankama i građanima, u kojem je sumirao godinu na izmaku, ali i čestitao predstojeće praznike. 

-Takav ambijent nas je nakon više nego očiglednog gubitka političkog, ako hoćete i civilizacijskog kompasa 2020. godine, sasvim očekivano doveo kako do nazadovanja na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji i blokade gotovo svih značajnijih institucija države, tako i kreirao atmosferu koja nas umjesto fokusiranja na životne teme, stalno vraća na nacionalna i vjerska prebrojavanja i postrojavanja i grubo falsifikovanje nespornih istorijskih činjenica", istakao je Šehović. 

On je u obraćanju podsjetio na važnost prepoznavanja loših odluka, ali i na napore koje čine proevropske političke snage da Crnu Goru vrate na ispravan put zajedništva i EU integracije. 

-Baš zato cijenim potrebnim da u momentima kada sumiramo utiske podsjetim na važnost prepoznavanja takvih loših politika, koje su nas dovele do produbljavanja podjela, ali i na istinske napore nas koji radimo sve da Crnu Goru vratimo na put zajedništva i evropskih integracija- naglasio je Šehović.

Socijaldemokrate su, kako je istakao lider partije Šehović, prethodne dvije i po godine bile ne samo dosljedni čuvari nacionalnih interesa, već i jedini i najglasniji kritičari obje pale vlade, koje su dovele do blokade sistema, ali i do vrijednosnog posrnuća kakvo odavno na ovim prostorima nije viđeno. 

-Ipak, mi nikad nijesmo birali lakši put, pa tako ni isključivu politiku kritike, već smo paralelno činili onoliko koliko smo mogli da popravimo stvari. Veće pripravničke naknade, veći studentski krediti i stipendije, veće najniže penzije, niže akcize na gorivo, niže cijene hljeba, definisanje  proizvoda čije će se cijene ograničiti posebnim zakonom, insistiranje na programu subvencija za privredne subjekte, i još mnogo toga predstavlja naš konkretan doprinos, nasuprot i ovogodišnjem populističkom utrkivanju određenih političkih subjekata da neodrživim i nesistemskim predlozima dodatno oslabe ionako krhku finansijsku stabilnost- podsjetio je Šehović na inicijative SD-a koje su se ticale poboljšanja životnog standarda građana, ali ujedno vodeći računa o finansijskoj stabilnosti i održivosti navedenih mjera. 

Predsjednik SD-a osvrnuo se na djelovanje poslaničkog kluba Socijaldemokrata, ali i na podršku vaninstitucionalnoj borbi, odnosno aktuelnim protestima.

-Mi smo dakle kritikovali, ali smo se i bavili svojim poslom. Nijesmo bojkotovali Skupštinu, ali smo se odlučili da djelujemo i van nje, pružajući iskrenu podršku "IMA NAS" veličanstvenim skupovima. I vjerujem da se niti u jednom segmentu nijesmo pokazali nedostojnim skupštinskih klupa i crnogorske politike, već naprotiv: u haosu koj je zavladao poslednjih godina sačuvali smo sopstvenu političku dosljednost uprkos poplavi nedosljednosti drugih-naglasio je Šehović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 05:36