Дамир Шеховић / -Фото: СД
10/01/2022 u 11:48 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеховић: Разговори и о мањинској влади воде се на различитим нивоима

Очигледно је да су сви свјесни да са оваквом влашћу напријед не можемо, а назад немамо куд, навео је Шеховић

И разговори о мањинској влади, као једном од могућих рјешења за излазак из политичке кризе, воде се на различитим нивоима, казао је у разговору за "Дан" посланик Социјалдемократа (СД) Дамир Шеховић.

Он сматра да је иза нас, у политичком смислу, година институционалног, политичког и вредносног посрнућа, какво није виђено у нашој новијој вишестраначкој историји.

– Вјерујем да не можете наћи ниједан сличан упоредни примјер у демократском свијету у коме премијеру владе која је изгубила подршку парламента, па самим тим и легитимитет, не пада на памет да поднесе оставку, баш као ни парламентарној већини да покрене питање повјерења његовом кабинету. Због такве њихове игре мачке и миша, највише су на губитку грађани, као и друштво у цјелини, јер су они платили данак свакодневној свађи и прилично примитивној међусобној расправи, коју је чак и нама из опозиције било непријатно да свакодневно гледамо – рекао је Шеховић.

Додао је да је животни стандард грађана озбиљно угрожен, незапосленост на врхунцу, а неликвидност привреде и посљедично томе број блокираних компанија све израженији.

– Епидемиолошку ситуацију одавно не контролишемо, процес европских интеграција је блокиран, а међународна позиција и углед земље су озбиљно доведени у питање. Институције се урушавају, а јавни дискурс је сведен на најниже могуће гране будући да неријетко примитивизам и говор мржње узимају примат над озбиљном расправом у јавном простору, по којој смо и у много изазовнијим и политички осјетљивијим временима вазда били препознати. Најбољу дијагнозу стања у коме се тренутно налазимо дао је недавно специјални представник Европске уније за Западни Балкан Мирослав Лајчак, рекавши да је у Црној Гори наступила потпуна блокада система и да је држава практично нестала у Бриселу. Очигледно је да су сви свјесни да са оваквом влашћу "напријед не можемо, а назад немамо куд" – навео је наш саговорник.

Меморандум потребан услов за нову политичку динамику

Коментаришући одлагање иницијативе за неповјерење Влади, наш саговорник тврди да је тражено неколико додатних недјеља за припрему цјелокупног аранжмана, који подразумијева не само рушење постојеће владе, већ и јасан план политичког дјеловања. Додао је да је опозиција свјесно направила један корак назад, да бисмо сви скупа као друштво искорачили два напријед.

– Убрзани политички процеси који су након тога услиједили, у смислу отварања могућности за сарадњу између политичких актера који су прије тога били ушанчени у међусобно супротстављене политичке ровове, дали су нам за право да смо исправно и одговорно поступили. Вјерујем да ће наредне недјеље то потврдити и очекивано рашчишћавање политичке сцене – рекао је Шеховић.

Он сматра да меморандум потписан између мањинских партија, Социјалистичке народне партије (СНП) и ГП УРА представља потребан услов за нову политичку динамику, која нам је потребна уколико желимо не само да се са странпутице вратимо на европски пут, него и да сачувамо грађански и мултиетнички карактер државе.

– Свима којима је европска ближа од антиевропске, грађанска од националистичке, а теократска од клерикалне државе, ми предствљамо природне партнере. Али и јасну алтернативу онима који помисле да се са тим принципима могу играти и у дневно-политичке сврхе се њима поштапати и махати, а радити све супротно – навео је Шеховић.

Према његовом мишљењу, баш зато су нам потребне храбре одлуке које ће ретроградне политичке и друштвене структуре, које су остале заглављене у 90-тим годинама, смјестити на маргине.

– Истовремено, треба отворити простор за нову политичку динамику која би ресетовала постојеће неодрживо стање, а на крају и резултирала новом, широм, програмски сродном парламентарном већином и европском владом. Прије или након ванредних избора, свеједно је. Битно је да се промјене што прије десе, јер одавно немамо времена за губљење, будући да морамо надокнадити ову потпуно изгубљену годину – рекао је Шеховић.

Истиче да се проевропска већина може обезбиједити када се политичари издигну изнад ускопартијских интереса.

– Да престанемо да се окупљамо око мржње према било којем појединцу или партији у цјелини, већ око вриједности и програмских принципа. Али и да схватимо да је апсолутни државни приоритет у овом моменту политичка стабилност, коју данас немамо, као и постизање најширег могућег европског консензуса. А самим тим и договора о новој влади која би имала подршку од најмање 49 посланика, без које нема изласка из в.д. стања и деблокаде неких од најважнијих институција у држави – закључио је Шеховић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:14