Šehović / Foto: LAZAR RUZIC
01/02/2023 u 14:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šehović tvrdi da će se Rusija umiješati u predsjedničke izbore: NATO da otvori oči

Bilo bi politički naivno i državno neodgovorno očekivati da Rusija neće iskoristiti prostor koji joj je, nažalost, otvoren nakon poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, kazao je on

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je na konferenciji u Kongresu SAD-a u Vašingtonu da će se Rusija na različite načine umiješati u predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori koji će se održati 19. marta.

- Vjerujem da je isti scenario spreman i za očekivane parlamentarne izbore. Zato naši NATO i drugi partneri moraju širom otvoriti oči i imati proaktivnu ulogu, kako bi na vrijeme, dok za tako nešto ne bude kasno, zajedno sa dokazanim evroatlantskim političkim strukturama u našoj državi, spriječili bilo kakav maligni uticaj koji ima ozbiljan potencijal da ugrozi demokratske vrijednosti koje kao partnerske zemlje dijelimo. Bilo bi politički naivno i državno neodgovorno očekivati da Rusija neće iskoristiti prostor koji joj je nažalost otvoren nakon poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori - kazao je Šehović. 

image
-FOTO: SD

On je dodao da je ne samo utisak, nego i lako dokaziva činjenica da Rusija nažalost ostaje i prisutna i aktivna na Balkanu, čineći ga politički nestabilnim, ali i sklonim međunacionalnim tenzijama, institucionalnom zastoju i nazadovanju demokratije, što predstavlja rastuću zabrinutost za ukupni učinak i stabilnost regiona. 

image
-FOTO: SD

- Od ranije znamo koja su to njena glavna uporišta u regionu, ali je to svjesno ili nesvjesno nedavno postala i zvanična Podgorica, zahvaljujući odlazećoj manjinskoj i Vladi koja joj je prethodila. Od političkih promjena 2020. godine Rusija je na različite, sebi svojstvene načine, stalno povećavala svoje prisustvo u Crnoj Gori, slijedeći dobro poznatu matricu podsticanja njene političke nestabilnosti, a trenutna parlamentarna većina i odlazeća vlada su činjenjem ili nečinjenjem odgovorni za dozvoljavanje takvog uticaja koji je rezultirao potpunim institucionalnim zastojem i sveukupnom političkom i društvenom krizom- zaključio je Šehović. 

Na forumu “Kako doći do protivteže ruskoj agresiji u Ukrajini” su pored Šehovića, učestvovali i poslanici DPS-a Branimir Gvozdenović i Andrija Nikolić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. mart 2023 23:28