/ Предраг Секулић
08/06/2021 u 11:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секулић: Парламентарна скупштина Савјета Европе потврдила да нису испоштоване препоруке Венецијанске комисије

Не поштујући препоруке Венецијанске комисије, владајућа коалиција је још једном само потврдила да јој апсолутно није стало до уважавања европских стандарда, сматра он

Посланик ДПС-а у Скупштини Црне Горе, Предраг Секулић, саопштио је да су коизвјестиоци Парламентарне скупштине Савјета Европе, кроз своје јучерашње саопштење још једном јасно потврдили да владајућа већина није испоштовала све препоруке Венецијанске комисије поводом Закона о измјенама и допунама Закона о Државном тужилаштву.

- Коизвјестиоци ПССЕ су потврдили да је владајућа већине на исхитрен начин покушала да спроведе процес измјена и допуна тужилачких закона. Такође, њихов став је јасан доказ да препоруке Венецијанске комисије нијесу испоштоване, и зато су скренули пажњу колегама у Скупштини о недовршеном раду по питању састава Тужилачког савјета. Уз све наведено, јасно је саопштено и да актуелно законско рјешење о избору чланова Тужилачког савјета представља ризик за независност тог Савјета, што јасно имплицира могућност да владајућа већина врши политички утицај на тужилаштво- навео је Секулић.

Зато су и коизвјестиоци ПССЕ, како тврди, отворено и директно позвали владајућу већину да обезбиједи услове да нови састав Тужилачког савјета буде политички неутралан.

- Нажалост, свима је јасно да ће и састав овог тијела бити посљедица уцјена и нужних компромиса странака владајуће већине, тако да ће уважене колеге из ПССЕ, као и црногорска јавност, бити свједоци потпуне деструкције Државног тужилаштва и наставка суноврата правног и институционалног система Црне Горе. Не поштујући препоруке Венецијанске комисије, владајућа коалиција је још једном само потврдила да јој апсолутно није стало до уважавања европских стандарда- сматра он.

Поручио је да свој јавни суноврат и потпуну неспособност, покушавају да спријече реваншистичким процесима за шта им је потребно партијско тужилаштво.

- Таквом логиком и урушавањем институција, Црну Гору гурају од Европе. Оваква владајућа већина је озбиљна пре-прека на европском путу Црне Горе, и у то се сваким даном увјеравају не само наши грађани већ и међународни партнери. Сада је јасно да ће цијена трулих компромиса између посвађаних и неспособних конституената садашње власти, бити занемаривање европске праксе и стандарда, и рушење онога што је постигнуто на европском путу Црне Горе- закључио је Секулић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:26